In het seizoen 2007-2008 hadden we misschien wel de beste groep ooit. Uiteraard doel ik daarbij meer op het tweede gedeelte van de competitie. Het jaar 2008 was fenomenaal, eigenlijk niet met een pen te beschrijven, en dus ook niet in een column.
Onze buitenspelers die wisten hoe een balletje gespeeld moest worden. Lens – en in mindere mate Bobson – waren de bepalende factoren, zij zorgde ervoor dat het 4-3-3-systeem was zoals het moest zijn. Holman op 10 en Beukering in de spits zorgde voor het broodnodige gevaar, dat goed was voor Europees voetbal.
In tegenstelling tot 2008 was 2009 een diepe teleurstelling. Niks was meer vanzelfsprekend, met als afsluiter een laatste wedstrijd tegen Sparta waarin het afscheid nemen van een trainer belangrijker bleek dan het behalen van een play offs stek. Oké, we werden overspoeld met vervelende blessures en onderlinge ‘vetes’, een trainer die weg zou gaan, een aanvoerder die al vertrokken was, en een nieuwe aanvoerder die openlijk bleef solliciteren naar een job in Rotterdam-Zuid.
Maar wat schets mijn verbazing bij aanvang van de nieuwe competitie? Bjorn Vleminckx, een Belgisch topspits is gehaald. Daar zaten we na het seizoen 2008-2009 op te wachten, een spits die de ballen er wel in legt. En dan wel voor een luttel bedrag 1.8 miljoen Europese euro’s. Hebben de heren beleidsbepalers nu zitten slapen? Het was toch de aanvoer tot de spitsen die niet goed tot stand kwam? Of is het toch dat de ’te dikke’ Van Beukering weg moet, omdat er een breuk zou zijn tussen hem en NEC? Wat mij in ieder geval opviel bij de start van de oefencampagnes was dat Beuk volledig afgetraind op de club verscheen, maar doordat er nog steeds geen fatsoenlijk aanvoer van de zijkanten is zal hij (hoe afgetraind ook) de doelpunten ook nu niet maken.
Het is jammerlijk om te zien hoe onze nieuwe Beuk daar net zoveel moeite mee heeft. Ook hij zal indien hij niet fatsoenlijk bediend wordt, geen doelpunten maken. Ik blijf het vreemd vinden dat we een speler in huis hebben die transfervrij gekomen is, die een heel goed eerste seizoen heeft gedraaid en een bijzonder matig tweede (met de bekende oorzaken), dat diegene geen fatsoenlijke kans krijgt in zijn derde seizoen. Sterker nog, dat er 1,8 miljoen voor word neergeteld om hem te vervangen.
Ik hoop dat Aalbers mijn ongelijk bewijst dit seizoen. En Beukie 1 of 2 gun ik vele doelpunten bij NEC.
Harold