Is het de herfst, Vitesse uit, Prinsjesdag of een interview van de heer El Kabir in de VI dat me zoveel zorgen baart?  Redenen zat voor dat onbestemde herfstgevoel, zou je zeggen. Bij mij sluimerende onvrede over de prestaties van NEC is de hoofdmoot, met als dieptepunt Vitesse uit. Leuk hoor die camera’s van Eredivisie Live tot bijna in de kleedkamer, maar ik hoef de bestelling van Hofs bij Van Eijden voor de pauzesnack echt niet te horen! 1 pannenkoek en 1 hamburger; geen wonder dat Hofs na een minuutje of 50 als een uitgezakte kameel over het veld sjouwt. Heerlijk om te zien dat dit soort zelfingenomen semi-vedettes Vitesse nog meer in het slop helpen. VI meldde dat een externe sponsor aan zijn salariswensen voldoet. Dat moet dan wel de Febo zijn!
Over ego’s gesproken: de heer El Kabir laat in de VI zien hoe meelijwekkend het vermogen om in de spiegel te kijken is, bij een voetballer in het algemeen, en een bevolkingsgroep in het bijzonder. Als Sonny Silooy en David Nascimiento, zo duidelijk ingehouden, aangeven dat het echt niet meer verder kon, kunnen we natuurlijk echt niet spreken van een “communicatieprobleempje”! In VI nr 35 stond weer het zoveelste voorbeeld van volledig verpeste zelfingenomen voetballers die weigeren eens in de spiegel te kijken. Na 1 of 2 lekkere potjes lopen we naast de schoenen, denken we dat heel Nederland op je zit te wachten en belandt je ook nog in de VI! Als het dan minder gaat, gaan we bij kritiek we lekker los en loopt het ego te gemakkelijk uit de mond. Vervolgens alle problemen bagatelliseren tot communicatieprobleempje en indirect je achtergrond gebruiken. El Kabir: “Als je niet geslaagd bent bij Ajax, krijg je al snel de stempel van moeilijke jongen”. Ik ga hier zeker de politieke discussie niet voeren, maar dit interview geeft de mate van zelfreflectie van deze generatie maximaal aan. Persoonlijke groei begint waar je eerst kritisch naar jezelf durft te kijken. Dat dacht hij ook te doen. Het werd tijd voor een doelpunt vond hij en dus werd er zelfs vanuit de kantine op doel geschoten de afgelopen wedstrijden. Natuurlijk ook pech als geweldenaar Gentenaar (geeft het wanbeleid bij Ajax toch aan!) en Veldmuis in de weg gaan liggen, maar ook volledig bezig met hoe HIJ wel zijn meerwaarde ging bewijzen. Dat kost punten en juist dat haalde Been er de vorige periode genadeloos uit. Dat zorgt er naar mijn mening nu bij Feyenoord voor dat het kwartje de goede kant op valt. Dat heet: eenheid smeden. El Kabir heeft wel kwaliteiten, maar we spelen met 11 man! Ok , we weten dat er weinig eredivisiewaardige alternatieven zijn, gezien de gemakkelijke uittocht van spitsen en een transferbeleid dat zomaar met een verrassende column vanuit Jacco Swart werd toegelicht.  Begrijp me goed: ik vind het uitstekend en lovenswaardig dat er een column vanuit Jacco en Carlos verschijnt met tekst en uitleg. Maar de kanttekening is dat het eenmalig maken van deze column, ook wat betreft timing, voelt als een stuk verantwoording voor gemaakte fouten. Heren, zie het nou als een aansporing dat we graag met wat meer regelmaat dergelijke feedback van jullie zouden willen ontvangen! Niemand buiten jullie kent de echte inhoudelijke discussie, het schimmige gedrag van zaakwaarnemers, ook al doet Forzanec er natuurlijk alles aan die waarheid te achterhalen.
Toch wil ik niet begrijpen dat we Beukie zomaar naar De Graafschap laten gaan. Vleminckx is een fantastische aanwinst, maar gaat gezien zijn “actieve benadering van het spel” nog wel tegen een paar schorsingen oplopen. Het gat naar ten Voorde lijkt dan te groot. Tschibamba laten rijpen bij Fc Oss is te begrijpen. Onbegrijpelijk is de Saidi discussie! Vraagt niemand zich af hoe het kan dat Ger Lagendijk in het begin van de discussie niets eens wist waar Saidi was en wat er überhaupt aan de hand was? Wist hij wel dat hij Saidi in “zijn stal” had? Wat een wanprestatie! Ger stond natuurlijk wel klaar om mee te plukken uit de financiële bonusruif. Dan weet hij wel waar hij moet zijn!
Kortom, volgens Jacco en Carlos is het weer een zaak van de portemonnaie die, als ik alle geruchten mag geloven, eenvoudig op te lossen is als sommige mensen hun conclusies trekken. Vergelijk dat maar met Michels die Cruijff het wk in 1990 niet gunde omdat het succes van 1988 niet direct overschaduwd mocht worden. Een unieke kans is er toen laten liggen; dus laten we van het verleden leren…….
Natuurlijk is het pech als Schöne voor de rest van het jaar geblesseerd raakt, echter ik had eerder een nekblessure verwacht van al die ballen die over hem heen naar Björn vlogen. Sterkte Schöne, we misten je in de glasbak al! Waarom slaan we het middenveld over en geven we de voorzet naar Björn al vanaf onze eigen 16 meter.  Met ontzag zie ik dat Björn nog erg veel soep van die vuurpijlen kan koken ook! Een speler waar we nog veel van kunnen gaan genieten naast Feyzullahu.Opvallender is het feit dat Sibum niet opvalt, totdat hij niet speelt! Van Eijden kent een zeer ongelukkige start die veel te lang aanhoudt. Dan de lichtpunten in de herfst:  Zomer, Burgzorg en zeker Davids. Puntsgewijze lichtpuntjes in de herfst. Ik wil graag geloven in dat linkerrijtje, maar ik vind de spoeling zo dun. Met dat onbestemde gevoel kijk ik naar het rechterrijtje en ben bang dat ik niet de enige ben. Laat t aub slechts de herfst zijn…
Pingel