NEC heeft haar huid duur verkocht op bezoek bij PSV. Waar de vorige weken werd verloren met slecht voetbal, werd er vanavond opnieuw niet gewonnen maar was het spel en de inzet aanzienlijk beter. De Eindhovenaren boekten een benauwde 3-1 overwinning op een aanvallend, gedurfd en conditioneel sterk NEC.

PSV had de laatste vijf wedstrijden na de winterstop allemaal gewonnen en ging met het volste vertrouwen het duel met NEC in. NEC verloor daarentegen drie van de laatste vijf wedstrijden. Waar men vooraf had gerekend op een ontketend en aanvallend PSV, had NEC in het eerste bedrijf weinig te duchten van de Brabanders. De Eindhovenaren hadden moeite om een gaatje te vinden in de vijfmans verdediging van NEC. Dario Dumic, Wojciech Golla en de extra verdediger Robin Buwalda stonden als trio goed opgesteld en hadden spits Luuk de Jong in de tang. Ook de lopende middenvelders Davy Pröpper en Marco Van Ginkel werden met de nodige inspanningen staande gehouden door Gregor Breinburg en Janio Bikel. Laatstgenoemde veroorzaakte echter een onnodige penalty. De toegekende penalty werd benut door Marco Van Ginkel; 1-0. NEC had het daarna even moeilijk, met onnodig balverlies, maar rechtte daarna de rug. Via een uitmuntende pass van Dario Dumic op de diepgaande André Fomitschow was Ali Messaoud het eindstation van een geweldige counter. De middenvelder die dit seizoen wordt gehuurd van het Zwitserse FC Vaduz rondde prachtig af na een strakke voorzet van André Fomitschow; 1-1. Na de gelijkmaker kwam het geloof weer terug bij de Nijmegenaren. De thuisploeg kreeg een tikje te verwerken en kwamen nauwelijks door de Nijmeegse defensie. Met een verrassende en knappe 1-1 tussenstand zochten beide elftallen de kleedkamers op.

Na de onderbreking in het Philips Stadion ging het opnieuw niet van een leien dakje voor PSV. De Nijmegenaren had ook in het tweede bedrijf weinig te duchten van de Eindhovenaren. Met enkele afstandsschoten en counters van PSV daargelaten speelde NEC een goede wedstrijd. Met razendsnelle counters en goed overzicht hielden de Nijmegenaren lang zicht op een resultaat. Uit het niets viel tien minuten na rust de 2-1 voor PSV. Een voorzet van Arias viel pardoes voor de voeten van de ingelopen Bart Ramselaar. De middenvelder rondde in een scrimmage simpel af; 2-1. Na de achterstand ging NEC weer op jacht naar de gelijkmaker. Met enkele goede schoten van Rayhi en Bikel waren de rood-groen-zwarten dichtbij de 2-2. Echter viel deze maar niet. Ook Dumic was dichtbij de gelijkmaker, maar zijn intikker werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. In de absolute slotfase ging NEC va-banque spelen. Dumic werd doorgeschoven naar voren en Hyballa wisselde middenvelder Bikel voor Ofusu. Ook Mayi werd als extra stormram ingebracht voor de tegenvallende Larsson. In plaats van dat de gelijkmaker viel, profiteerde PSV in de counter. In de 94e minuut schoof Luuk de Jong de bal langs doelman Joris Delle en zorgde hij voor PSV’s derde. 

Een strijdend NEC ging vanavond, gezien het spelbeeld, onterecht kopje onder tegen de regerend landskampioen. Met de getoonde inzet en het conditionele ‘powervoetbal’ biedt het hoop voor volgende week tegen Sparta Rotterdam.

Wedstrijdstatistieken:
’20 1-0 PSV (Van Ginkel P.)
’30 1-1 NEC (Messaoud)
’55 2-1 PSV (Ramselaar)
’90+4 3-1 PSV (De Jong)

Gele kaarten:
Van Ginkel (PSV), Bikel (NEC)

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Isimat-Mirin, Moreno, Willems; Pröpper, Guardado (Schwaab ’88), Van Ginkel; Bergwijn (Zinchenko ’68), De Jong, Ramselaar (Hendrix ’78)

Opstelling NEC: Delle; Heinloth, Buwalda, Dumic, Golla, Fomitschow; Bikel (Ofusu ’81), Breinburg; Larsson (Mayi ’68), Messaoud (Kadioglu’ 60), Rayhi

Toeschouwers: 33.500