Oud NEC-speler Danny Hoekman heeft zich in zijn wekelijkse gesprek met De Gelderlander uitgesproken over de contractsituatie van Iván Márquez. De 58-jarige Nijmegenaar zou als NEC-zijnde de Spanjaard, die beschikt over een aflopend contract, het liefst ook langer vastleggen. De voormalig technisch manager van de club sluit zijn ogen echter ook niet voor andere opties.

“Ik vind dat je serieus met hem moet gaan praten, maar hij moet wel zijn beperkingen kennen”, begint Hoekman. “Hij heeft het de afgelopen twee seizoenen heel goed gedaan, maar als je kijkt wat daar achter zit dan kan Márquez nog wel eens het kind van de rekening worden.” Met Philippe Sandler heeft NEC al een uitstekende, misschien wel betere rechtspoot voor in het hart van de defensie en Joris Kramer doet het tot dusver ook niet onverdienstelijk bij NEC.

Hoekman ziet dat ook. “Je ziet nu dat Sandler op links wordt gezet en dan problemen krijgt bij het opbouwen, terwijl hij een veel betere opbouwer is dan Márquez. Ik zie Márquez dan liever op links gezet worden, dan heb je achterin in ieder geval één goede opbouwer”, legt Hoekman zijn visie uit.

Van Ottele

Hoekman ziet Márquez, net als vrijwel elke andere NEC-fan, graag verlengen in Nijmegen. Toch zou het spaak lopen van de onderhandelingen niet het einde van de wereld voor hem betekenen. “Ik kan me voorstellen dat NEC Márquez wil behouden, maar niet tegen elke prijs. Op een gegeven moment is de grens bereikt en dan moet je verder kijken.” Dat doet Hoekman op zijn beurt zelf al, zo’n 150 kilometer noordelijk.

“We hebben een aantal jaar geleden Syb van Ottele laten vertrekken. Hij zit bij Heerenveen wel tegen het eerste elftal aan, maar kan niet echt doorbreken. Hij zou een goede vervanger kunnen zijn voor Márquez.” Hoekman tempert ook de onaantastbaarheid van de Spaanse verdediger. “We moeten spelers als Márquez niet groter maken dan dat hij is. Hij heeft het geweldig gedaan hoor, maar met een goed scoutingsbeleid haal je zo’n speler wel weer terug.”

Márquez zelf heeft al meerdere keren aangegeven te willen verlengen bij NEC, maar een daadwerkelijke verlenging laat nog op zich wachten. Daar kan Hoekman wel in komen. “Hij is 28 jaar, hij heeft geen bijzonder cv en doet het nu goed op het hoogste niveau in Nederland, het hoogste niveau waarop hij ooit heeft gespeeld. Hij moet dus ook het ijzer smeden wanneer het heet is. Ik snap wel dat hij hoopt op meer”, eindigt de oud-NEC’er.

Foto’s: Rob Koppers