Vlak voor het verstrijken van de winterse transferdeadline, maakt NEC melding van de komst van een nieuwe verdediger: Daan Bovenberg. De 24-jarige back komt over van FC Utrecht en tekent een langdurig contract met een duur van drieënhalf jaar. Nadat hij enkele wedstrijden vanaf de bank moest bezichtigen, maakte hij afgelopen vrijdag zijn debuut in het NEC-tenue tegen Willem II. ForzaNEC.nl zocht de ontspannen verdediger op, die al helemaal op zijn plek lijkt in Nijmegen. Hij sprak onder andere over de combinatie tussen studeren en sporten en zijn ongelukkige avontuur in Utrecht.
‘Een groot talent in Kralingen’ 
Bovenberg werd geboren in Utrecht, maar groeide op in de wijk Kralingen in Rotterdam. “Vroeger liep ik al met een bal rond vanaf het moment dat ik kon lopen. Toen ik vijf was, begon ik bij Excelsior met voetballen en heb er eigenlijk elk elftal doorlopen. Ik werd gezien als een groot talent in mijn lichting, maar ik was meer bezig met het plezier in het spel dan daadwerkelijk het profvoetbal als doel te stellen. Eigenlijk besefte ik pas later dat ik misschien de stap naar het profs kon maken. Uiteindelijk kwam ik bij ook daadwerkelijk bij het eerste elftal. In die tijd kwam ik gewoon met de fiets naar de club, omdat ik vlakbij woonde.”
Volgens de 24-jarige back is Excelsior een broedplaats voor jong talent. “Het is veel kleiner dan hier bij NEC, maar wel heel gemoedelijk. Er wordt specifiek gekeken naar de ontwikkeling van talenten. Ik denk dat het aantal spelers dat in het verleden is doorgebroken bij de club wel bewijst dat Excelsior een goede plek is om je te ontwikkelen.” Bij de Kralingers debuteerde Bovenberg eind 2007. In de twee daaropvolgende seizoenen was hij voornamelijk bankzitter en pikte hij af en toe een wedstrijd mee, waardoor hij in de zomer van 2010 op een totaal van 25 gespeelde duels zat. Na de promotie naar de Eredivisie in 2010, kreeg Bovenberg zijn kans. Die greep de verdediger met beide handen aan, wat er toe leidde dat hij een vaste kracht werd bij Excelsior. Het team wist degradatie te ontlopen door in de play-offs om promotie/degradatie zowel FC Den Bosch als Helmond Sport te verslaan.
Een nieuw avontuur in Utrecht
Verschillende clubs hadden na het goede seizoen interesse in de diensten van Bovenberg. Onder deze clubs vielen ook NEC en FC Utrecht. Laatstgenoemde club werd het meest concreet, mede dankzij het feit dat NEC afhaakte vanwege een te hoge vraagprijs van de Kralingers. Eind augustus 2011 maakte de club uit de Domstad melding van een akkoord tussen Excelsior, Bovenberg en FC Utrecht. Een nieuwe stap in de carrière van de verdediger brak aan. “Ik had een goede start in Utrecht. Met de club ging het toentertijd zowel sportief als financieel slecht. Ondanks dat heb ik er snel mijn draai gevonden.” Zijn seizoen bij Utrecht begon uitstekend. Als vaste waarde op de rechtsbackpositie scoorde Bovenberg onder andere een doelpunt in de spraakmakende 6-4 zege van Utrecht op rivaal Ajax. Ook tegen ADO Den Haag en Feyenoord was de back trefzeker. Dit bracht hem eind 2011 op een totaal van veertien gespeelde wedstrijden en drie goals.
Helaas kreeg Bovenberg begin 2012 last van pech in de vorm van een liesblessure. “Het was een blessure die me heel lang aan die kant heeft gehouden. Ik bleef er steeds mee sukkelen, dat maakte het voor mij niet makkelijker.” Pas eind maart maakte hij zijn rentree voor Utrecht in de wedstrijd tegen uitgerekend Excelsior. De wedstrijd werd met 3-2 gewonnen en Bovenberg viel het laatste kwartier in. De daaropvolgende vier duels nam Bovenberg plaats op de bank, terwijl Mark van der Maarel als rechtsback startte. Terwijl het seizoen bijna ten einde was, mocht Bovenberg in de thuiswedstrijd tegen Vitesse vanaf het eerste fluitsignaal starten. Voor de verdediger was dit zijn laatste wedstrijd van het seizoen en kon hij zich gaan opmaken voor het seizoen 2012/2013. In de openingswedstrijd van dat seizoen tegen Feyenoord mocht Bovenberg starten. Een jaar eerder kopte hij Utrecht nog op voorsprong tegen de Rotterdammers, maar deze keer was Feyenoord heer en meester in de Domstad en won de ploeg met 0-1.
Na de eerste wedstrijd van het seizoen kreeg Bovenberg opnieuw last van fysiek ongemak. De verdediger stond ongeveer twee weken aan de kant vanwege een verrekking in zijn hamstring Ondertussen ging het uitstekend met FC Utrecht. De ploeg werd gezien als de verrassing van het seizoen en stond stevig in het linkerrijtje. “Op een gegeven moment ging het elftal draaien”, vervolgt Bovenberg. Nadat de verdediger was hersteld van zijn blessure, was Van der Maarel eerste keus geworden op de rechtsbackpositie en moest Bovenberg op de bank plaatsnemen. “Uit een hoop dingen bleek dat de toekomst voor mij daar heel lastig zou worden. Dan vind ik dat je eerlijk moet zijn tegen elkaar en moet zeggen dat het beter is voor mij om verder te kijken. Ik voelde al snel aan dat ik daar niet meer aan spelen toe zou komen. Daar baal ik wel van, want ik denk dat ik nog steeds de kwaliteiten heb om daar elke week te spelen. Het is jammer dat het zo is gelopen.”
‘Het goede verhaal van NEC’
Klaarblijkelijk was NEC Bovenberg nog niet vergeten. De club deed begin 2013 een poging de rechtsback los te weken bij FC Utrecht. “NEC speelde sinds de derde week van de transfermarkt. Aangezien ik nog een contract had bij Utrecht voor tweeënhalf jaar, moest de club wel meewerken. Uiteindelijk ging het op de allerlaatste dag van de transfermarkt allemaal heel erg snel en werd alles geregeld. Eigenlijk was het binnen 24 uur beklonken.” Wat hem over deed halen om naar Nijmegen te vertrekken, is Bovenberg erg duidelijk over. “Het verhaal van de club. Ik heb een aantal keren contact gehad met Carlos Aalbers en Alex Pastoor voordat ik kwam. NEC is een club die een heel stabiel beleid voert met een duidelijke visie. De zaken hier zijn dusdanig professioneel geregeld, dat het voor mij een mooie omgeving is om me te ontwikkelen. Vandaar was de keuze vrij makkelijk.”
Het vertrouwen in zijn overstap naar NEC is bij Bovenberg erg groot.  “Voor mij is het belangrijkste dat ik weer wekelijks ga spelen. Ik heb bewust een langdurig contract getekend, omdat ik er een goed gevoel bij heb.” Niet alleen op persoonlijk wil de verdediger zich ontwikkelen, hij heeft ook oog voor de club waarvoor hij speelt. “Ik hoop met NEC stappen te kunnen maken en structureel mee te doen om de plaatsen waar we nu staan. Wat dat betreft is het zowel voor mij als de club een mooie uitdaging.” Veel voetballers hebben een bepaalde droomclub waarvoor ze ooit willen uitkomen, maar daar doet Bovenberg niet aan. “Die heb ik niet, nooit gehad. Ik voetbal zolang ik het leuk vind, zo bekijk ik het. Het is voor mij gewoon zaak om wekelijks te spelen. Waar dat dan eindigt, heeft voor mij geen vast doel. Een buitenlands avontuur zou ooit wel een mooie ervaring zijn, maar een echte droomclub heb ik niet.”
Aanvallend ingestelde back
Bovenberg begon in het voetbal als centrale verdediger, maar werd omgeturnd tot rechtsback. Voor zijn kwaliteiten als verdediger kwam die positiewisseling goed uit. “Ik denk dat ik een felle verdediger ben en ik sta verdedigend mijn mannetje. Als back ben ik sterk in de fase van balbezit door mee op te komen. Dat kost vaak wel veel energie, je staat er immers om te verdedigen. In de overstap van aanvallen naar verdedigen wil ik hier wel stappen maken.” Als verdediger komt Bovenberg graag mee naar voren bij standaardsituaties, dat vaak ook doelpunten oplevert. Bij Excelsior scoorde hij regelmatig en ook bij FC Utrecht pikte hij enkele doelpunten mee. “Op de een of andere manier heb ik daar een neusje voor. Vooralsnog heeft dat me aardig wat goals opgeleverd. Het is mooi als je als verdediger ook op deze manier je steentje kan bijdragen.” Veel van de voorzetten waaruit Bovenberg scoorde bij Excelsior, kwamen van de voet van Ryan Koolwijk, die inmiddels al anderhalf jaar actief is bij NEC. “Met Ryan had ik destijds een klik op dat gebied. Ik ben benieuwd of we dat hier ook op kunnen pakken.”
Niet alleen Bovenberg profiteerde van die klik met Ryan Koolwijk, ook toenmalig trainer Alex Pastoor vaarde wel bij de vele goals uit standaardsituaties. Pastoor promoveerde met Excelsior via de play-offs en wist met bescheiden middelen Excelsior zelfs in de Eredivisie te houden. Voor Bovenberg is zijn nieuwe trainer bij NEC dus een oude bekende. De verdediger kent de kwaliteiten van zijn trainer. “Alex is een heel gedreven trainer. Hij is continu op zoek naar verbetering en haalt overal het maximale uit, dus zowel de mensen om het team heen als de spelers zelf. Op dat gebied is hij heel kritisch en doelbewust. Dat is wel een houding die hij over weet te brengen op de spelers. Ik denk dat dat wel terug is te zien aan de resultaten die hij boekt.”
Midden in de maatschappij
Bij transfers is het gebruikelijk dat een deel van de transfersom naar de speler gaat, dus ook bij de transfer van Bovenberg naar FC Utrecht. Een aanzienlijk deel van dat bedrag gaf de verdediger aan het goede doel. “Dat is iets wat bij mij als persoon past. Je moet nooit te beroerd zijn voor de dingen die om je heen gebeuren, dat heb ik van huis uit meegekregen. Het was voor mij een mooi moment om daar iets voor te doen. Ondanks dat ik mezelf niet zo zie, heb je als voetballer toch een rol in de maatschappij waar je voor veel mensen iets kan betekenen. Ik vind het heel mooi als je daar ook wat mee doet en daardoor anderen kan helpen. Zulke dingen wil ik zeker doorzetten.”
Niet alleen op voetballend gebied is Bovenberg zich aan het ontwikkelen, de verdediger studeert nog altijd en combineert dit met zijn carrière als profvoetballer. “Ik heb het Gymnasium afgerond. Momenteel studeer ik Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, als alles goed gaat, rond ik dat aankomende zomer af. Het was destijds een opleiding die mij aansprak en ook te combineren was met het voetbal.” Het combineren van voetballen en studeren vormt af en toe toch een probleem voor Bovenberg. “Het is wel lastig, qua tijd- en energiegebruik past het soms gewoon niet. Ik besteed er ook alleen aandacht aan op het moment dat ik er tijd en energie voor over heb. Voor mij is het een manier om me te ontwikkelen buiten het veld.” 
De studie is vooral bedoeld voor een eventuele loopbaan na het profvoetbal. “Ik studeer niet voor niets. Voetbal neemt misschien tien tot vijftien jaar van je leven in beslag, maar daarna zul je ook moeten werken. Dan wil ik wel iets gaan doen wat ik leuk vind en waar ik voldoening uit haal.” Ondanks de hectische periode rondom de transfer en zijn afstuderen, wil Bovenberg zich snel settelen in Nijmegen. “Ik woon op dit moment nog in Utrecht, maar het is wel de bedoeling dat ik in Nijmegen kom wonen. Het is de afgelopen periode een hectische tijd voor me geweest, dus een verhuizing zal de komende periode pas aan de orde komen.” Een binding hebben met de stad is volgens Bovenberg belangrijk voor het gevoel bij de club en de supporters. “Ik heb dat destijds zowel bij Excelsior als bij FC Utrecht gehad. Dat ben ik nu dus weer van plan, omdat ik vind dat een binding met de stad en de supporters onderdeel is van het werk van een voetballer.”