Excelsior en NEC komen elkaar komend weekend tegen in het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam. De mannen van Rogier Meijer moeten zondagavond om 20:00 uur winnen om zicht te houden op de play-off plekken voor Europees voetbal. NEC treft in Rotterdam een ploeg die niet in grootste vorm verkeert, maar het vaak wel lastig maakt voor de Nijmegenaren.

In de negende speelronde eindigde dit onderlinge duel in een voor wel NEC bekende uitslag: 1-1. Nany Dimata en Lazaros Lamprou verzorgden destijds de doelpunten. Sindsdien is er bij de Kralingers niet veel veranderd. Het gelijkspel betekende het tiende punt voor de mannen van Marinus Dijkhuizen, waarna nog eens tien punten werden verzameld. Het totaal van twintig punten brengt Excelsior op een veertiende plaats, met een doelsaldo van liefst -28. De Rotterdammers zullen niet klagen over deze positie, daar de ploeg afgelopen seizoen nog speelde in de Keuken Kampioen Divisie.

Matige vorm doorbreken

Excelsior verkeert niet in blakende vorm. In de laatste vier wedstrijden werd slechts één punt behaald en moest de ploeg tien tegendoelpunten slikken. NEC is voor de Kralingers in het verleden een prima medicijn gebleken. In vijftien ontmoetingen in de Eredivisie kwamen de Rotterdammers negen keer als winnaar uit de bus, tegenover slechts één Nijmeegse overwinning. In 2012 bezorgden Lasse Schöne en Krisztián Vadocz NEC de zege (0-2).

Marinus Dijkhuizen kan zondagavond beschikken over Julian Baas. De middenvelder, goed voor vijf assist dit seizoen, stond vorige week tegen AZ voor het eerst sinds zijn blessure weer in het elftal en is inmiddels volledig hersteld. Zijn terugkeer kon Excelsior echter niet helpen, de Alkmaarders wonnen met 5-0.

Problemen achterin

De verdediging is een groot pijnpunt op Woudestein. Dit seizoen kreeg Excelsior al vijf keer minimaal vijf tegendoelpunten in één wedstrijd. In totaal moest keeper Stijn van Gassel de bal al 48 keer ophalen uit het net. Alleen FC Volendam krijgt dit seizoen meer doelpunten te verwerken.

Voorin komt het meeste gevaar van Marouan Azarkan. De huurling van Feyenoord staat dit seizoen al op drie treffers en was ook al vier keer aangever.

Vermoedelijke opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On; Baas, Goudmijn; Driouech, Azarkan, Lamprou; Kharchouch.

Foto: Orange Pictures