Jasper Cillessen kreeg dinsdagavond niet veel te doen, desondanks stond de doelman op zijn post. Nadat hij tegen de verhoudingen in al een keer moest vissen, hield hij NEC tegen het einde van de wedstrijd op de been met en cruciale redding. “Ik was klaar voor penalty’s.”

“Zondag kwam de trainer naar mij toe”, vertelt Cillessen aan ESPN wanneer hij hoorde dat hij zou keepen tijdens de halve finale. Het leek al bijna uit te draaien op penalty’s, maar Kodai Sano dacht daar anders over en schoot de 1-2 tegen de touwen. “Ik win liever op deze manier, maar ik was er wel klaar voor”, stelt de 34-jarige doelman.

Met iets minder dan vijf minuten reguliere speeltijd op de klok moet ‘Jappie’ nog even goed in actie komen. “Op de training geef je aan dat je de bal pakt, maar nu hield ik even mijn mond”, zegt de Groesbeker over de doeltrap die hij daarna kreeg van de arbitrage. Ondertussen wordt Cillessen luidkeels toegezongen door het uitzinnige uitvak. Dat doet zichtbaar wat met de keeper. “Hier ben ik voor teruggekomen”, vertelt hij wanneer de tranen hem even in de ogen schieten. “Dit wil je doen.”

Sano en Koki Ogawa waren de doelpuntenmakers in Leeuwarden. Hoe is het met het Japans van Cillessen? “Haha dat is erg matig, maar we leren ze Nederlands. Koki begon vandaag al in het Nederlands te praten tegen iedereen. Het zijn twee fantastische jongens.”

‘Boze’ Schöne

Lasse Schöne werd dinsdagavond aan de aftrap verwacht, maar moest genoegen nemen met een plekje op de bank. In de verlenging kwam hij erin en hielp hij de Nijmegenaren met het over de streep trekken van de winst. De routinier baalde flink van zijn reserverol. “Ik was wel boos ja, maar nu niet meer natuurlijk. Kijk dan!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“De wedstrijd was niet mooi, maar dit natuurlijk wel”, doelt de Deen op het feest en de ontlading bij de Nijmegenaren. “We wisten dat ze de lange bal zouden spelen met die twee voorin, maar we lossen dat niet goed op. Zij maken een goede goal en gelukkig kom je vrij snel gelijk in de tweede helft.”

Foto’s: Orange Pictures