Gino Coutinho zag de bui al hangen bij NEC. De gestopte keeper onthult in een interview met De Gelderlander dat hij in zijn korte periode in Nijmegen niet tevreden was over het niveau van de trainingen en dat hij voorzag dat de club het lastig zou krijgen. "Ik heb dat ook nog aangegeven toen ik wegging. Ik vond het heel jammer dat ik daarin niet altijd werd begrepen."

Volgens Coutinho ging NEC in de eerste twee wedstrijden niet met één gedachte het veld in. "Die gedachte is er denk ik nog steeds niet als je naar de resultaten kijkt. Het is een tactisch verhaal dat het team geen eenheid is. Het was niet duidelijk wat spelers van elkaar moesten verwachten. De ene begreep het wel, maar de ander niet. Daardoor was het los zand."

De voormalig keeper wil de schuld niet helemaal bij De Gier en zijn staf leggen. "De trainer is wel eindverantwoordelijk. Maar als het voor de spelers niet duidelijk is, moeten zij dat ook aangeven. Het is een wisselwerking. Op een bord is het makkelijk uitleggen. ‘We spelen zo en zo, jij moet dat doen, iedereen moet alles geven en dan gaan we ervoor.’ Maar dat werkt helaas niet zo. Je moet er op trainen er energie instoppen. Dan is het niet heel moeilijk."

Foto: Rob Koppers