Van ‘met pek en veren de stad uitjagen’ tot ‘de veer in de kont van Anton’
Het kan verkeren, eind seizoen 2012/2013 kwam het niet goed, van een 8ste plek in de winterstop tot een troosteloze 15de plek op het eind. Pastoor had het er maar moeilijk mee, en eerlijk is eerlijk het werd hem ook niet makkelijk gemaakt.
Tijdens de start van seizoen 2013/2014 zag iedereen het al aankomen, dit zou niet goedkomen. Al vrij snel kwam er de roep om een andere trainer. Logischerwijs moest dit een NEC-man zijn, want hadden we de afgelopen jaren niet geroepen dat Pastoor wel trainer was, maar geen ‘ons kent ons’ mannetje? Hij werd daardoor nooit ‘onze’ trainer. De roep om een clubman was dus duidelijk hoorbaar. Uiteindelijk kwam daar zijn ontslag en werd hij opgevolgd door Anton Janssen, met in zijn kielzog Jack de Gier. Een  echte clubman en een cultfiguur waar de supporters nog altijd op verjaardagen ‘over zijn belangrijke doelpunt tegen de aartsvijand’ mijmeren. Saillant detail is dat beide heren ten tijde van Pastoor op een of andere wijze onttrokken zijn aan de club, daar werd door menig supporter zeer kwaad over gesproken.

Met Anton aan het roer werden er drie respectabele wedstrijden gespeeld. Tegen NAC, ADO en Feyenoord werd gelijkgespeeld. In tegenstelling tot de wedstrijden onder Pastoor gaven deze uitslagen de burger moed. Uiteindelijk heeft Anton last van de andere laagvliegers, want hoewel het spel steeds beter wordt, staat de club nog steeds onderaan en spelen andere laagvliegers ook redelijk respectabel. Maargoed, een trainingskamp in Zuid-Spanje, een halve finale in de beker en  het wegsturen van dissonanten in de transferperiode en daarbij twee keer winst en een keer gelijk uit bij Vitesse  moet dit welhaast de NEC-supporter vertrouwen geven.
Anton en zijn kompanen hebben het geenszins slecht gedaan, van een totaal losgeslagen zooitje voetballers tot een respectabel elftal dat aantoont te willen vechten voor elkaar, het kan verkeren …
Uiteindelijk doen de mannen op en langs het veld het niet alleen. Onze nieuwe algemeen directeur Bart van Ingen en technisch directeur Edo Ophof hebben de neuzen ook dezelfde kant op staan. Nog nooit is er zo’n transparante communicatie geweest ten aanzien van transfers en de ‘betalers’ daarvan. Ik denk dat veel supporters blij zijn met deze eerlijkheid.
Het zal zeker goedkomen met onze Nimweegse trots. Alles wijst op een mooi einde van het seizoen en hoewel er nog heel veel te doen staat, vind ik de veer in de kont van Anton nu al  volledig terecht.
#samenbeterNEC krijgt een steeds  mooiere uitleg doordat er op elk niveau transparantie is. Dat moet ook wel tot mooie resultaten leiden, uiteindelijk is  #NECisvanONS allemaal.