Een ‘ongebruikelijke speelronde op maandagavond’. Als ForzaNEC me er niet via Twitter op had gewezen, was Jong AZ – NEC straal aan me voorbijgegaan. Maar het is pas vier uur ’s middags, dus even de drie medesupporters die ik in Amsterdam ken appen: “NEC moet vanavond tegen Jong AZ, kaartje is vijf euro, moet wel contant. Bij?” De jongens hebben respectievelijk een drukke dag, een vergadering van de VVE en een uitgelopen weekendje Ardennen. En de vijf vrienden die er prat op gaan van cultvoetbal te houden, vinden deze pot dan weer net iets té cult voor de maandagavond. Zelf heb ik geen auto en er is dus niemand die me even naar dat wedstrijdje kan rijden.

Dan maar eens kijken hoe ik zelf bij dat stadion in Alkmaar kom. Ah, daar is de wedstrijd helemaal niet. Ik moet in Wijdewormer zijn, waar AZ een trainingscomplex heeft laten bouwen. Je blijkt bij een bushalte bij mij om de hoek in te kunnen stappen. Als je dan een half uur later weer uitstapt heb je heel Zaandam gezien en zie je de spelers al warmlopen.

Terwijl ik het complex nader, zie ik de trouwe NEC-supporters achter het uitvak een balletje trappen. Als de bal in de sloot belandt, is er geen paniek: een stok is zo gevonden. Even elkaars handje vasthouden zodat degene met de stok net iets verder over het water kan hellen en de bal is weer op het droge. Ik zie Bleum dollen met de steward die hem probeert te fouilleren. Fons kijkt van een afstandje toe, zoals altijd behangen met meerdere NEC-shawls.  

Als het hek van het uitvak achter de goal opengaat, wandelen de NEC-supporters rustig richting middenlijn, kun je het allemaal toch wat mooier zien. Dat is niet de bedoeling volgens twee stewards, dus wandelen ze weer terug. Eén man weigert, maar de stewards zijn onverbiddelijk. Totdat de man met een Zaanse tongval meldt dat hij ‘al zeker 800 jaar bij AZ komt’. Case closed.

Hek op slot, we kunnen beginnen.

Ik wandel naar de kant waar NEC de doelpunten moet maken. Naast me staat een man zijn lenzen in te doen. Een precies werkje. Ik neem me voor om hem met alles wat ik heb te beschermen, mocht er een bal onze richting opvliegen. Er vliegt geen bal onze richting op. Als zijn lenzen erin zitten, vraag ik of hij het nu goed kan zien. Kan hij zeker. Dat is ook nodig, want hij is performance coach van de nummer 5 van Jong AZ. Zijn topsnelheid ligt op ruim 34 kilometer per uur. Of dat snel is? In de top is eigenlijk alleen Mbappé sneller. Wist ik niet.

In de rust haal ik bij een 2-0 stand een kop koffie. Op de muur achter de bar staat een quote van Johan Cruijff: “Ik krijg een warm gevoel bij AZ”. Een groepje naast me bestudeert in het wedstrijdboekje de selectie van NEC. “Weinig bekenden he? Randy Wolters is wel goed. Van Eijden niet eens bij de selectie blijkbaar. Oh, die is geblesseerd? Jammer. Jack de Gier, gemeen spitsje was dat vroeger hoor. Kont erin en draaien en schieten, lastig te verdedigen. Heeft nog voor Twente gespeeld. Maar toch goed van de jongens: NEC is een grote club. Nu volhouden.”

In de tweede helft hoor ik een groepje luid praten over het feit dat ze vooral voor Ferdy Druijf komen. Ze kennen hem nog vanuit de opleiding. Pijnlijk avondje voor ‘m, gaat ie nog wel horen van de jongens. In de eerste helft was er ook al een groepje allerbeste vrienden van Ferdy. Ferdy is een sociale jongen.

De performance coach is net als ik aan de andere kant van het veld gaan staan. Zijn pupil zet na een kwartiertje in de tweede helft laag voor, de spits schiet binnen. De performance coach is trots. Dit heeft hij echt zelf verdiend, zegt hij met een Surinaams accent. Hij heeft er hard voor gewerkt om hier weer te staan na alle blessures. Als de nummer 5 na het vieren van de goal terugloopt, geeft hij in het voorbijgaan de performance coach een knipoog.

De scheidsrechter fluit af. Een paar NEC supporters nemen nog de moeite om ‘schaam je kapot’ te roepen. Zelfs ‘schaam je kapot’ kan soms berustend klinken. De AZ-fans hebben vooral medelijden met de fans uit Nijmegen: die zijn niet voor middernacht thuis, ze moeten  praktisch terug naar Duitsland.

Bij de bushalte staat één andere jongen te wachten. Een scout uit Purmerend. Na een beetje doorvragen blijkt hij geen scout, maar medewerker van een gokwebsite. Ik moet weten dat een wedstrijd een paar seconden vertraagd de televisie bereikt. That’s where he comes in. Hij is live bij wedstrijden en zendt met zijn iPhone allerlei informatie naar zijn werkgever. Kaarten, wissels, goals: dankzij hem weet de gokwebsite het altijd net iets eerder. Betaalt prima, volgende week gaat hij naar de Oranje Dames onder 19 tegen Bulgarije. Kun je ook op gokken.

Ik kan het niet laten te vragen of er iets is waar NEC volgens zijn statistieken wel beter in was vanavond. Na enig zoekwerk vindt hij iets voor me. NEC kreeg zes corners, Jong AZ slechts vier.

Thomas Hogeling