Nieuwjaarsrecepties bij voetbalclubs staan geregeld bol van allerlei clichés, zoals uitspraken dat het dit jaar écht iets wordt bereikt en dat er nu echt stappen worden gezet. Dat is bij NEC niet anders, maar dinsdagavond gebeurde er iets heel anders. Het officiële twitterkanaal van NEC twitterde: “Ton van Gaalen en Han Weijers zijn vanavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst benoemd tot erelid van N.E.C.”

Een mooi erkenning voor jaren van vrijwillige inzet zou je kunnen zeggen. Voor Han is het een erkenning die past bij zijn bijdrage van bijvoorbeeld de bouw van het huidige stadion. NEC zonder Han is als voetbal zonder bal, verweven met elkaar. Het erelidmaatschap voor Ton is vast ook gebaseerd op zijn inzet, vanaf eind jaren 90 de spil achter de OSRN en nadien ook als commissaris en voorzitter van de RvC.

Het erelidmaatschap wordt uitgegeven door de directie van de club, de RvC en het Stak. Het vreemde is dus dat eigenlijk oud-collega’s Leonard Ariëns en Sjang Emons (RvC) samen met Pieter Tra (Stak) bepaald hebben dat hun oud-voorzitter de status van erelid gekregen heeft, terwijl uitgerekend deze man opgestapt is omdat hij zelf vond dat hij na de degradatie niet te handhaven was.

Natuurlijk heeft Ton fantastische zaken verricht bij onze club, maar het is natuurlijk wel krom dat hij in het jaar na degradatie – Van Gaalen is tot twee keer toe als voorzitter gedegradeerd – deze status krijgt. Daarnaast vind ik het bijzonder pijnlijk voor de supporters die nog dagelijks moeten lijden met het voetballen in de Jupiler League.

Het erelidmaatschap hoort bij mensen die zich belangeloos inzetten voor de club, daarom is de benoeming van Van Gaalen niet verwonderlijk, echter wel als je zijn laatste vrijwillige taak tegen het licht houdt. Je kunt op zijn minst zeggen dat hij mede verantwoordelijk is geweest voor het te bepalen beleid van afgelopen seizoenen en de daarbij behorende consequenties.

Het feit dat we nu in de Jupiler League voetballen, maar wel een stadiondeal hebben en uit categorie 1 zijn, is voor mij de afweging geweest om te kunnen zeggen dat deze benoeming niet past bij dit moment. Daarnaast is het ook onverkoopbaar dat twee andere verantwoordelijken (Ariëns en Emons) mede bepalend zijn geweest voor deze ietwat onnozele benoeming.