Nou gaat dat voor mij wel erg ver, maar dat voetbal emotie is, mag duidelijk zijn. Neem nou de wedstrijden tussen Vitesse en NEC. Het heeft altijd een diepere lading dan wedstrijden tegen De Graafschap of Achilles ‘29. Iedereen weet dat ook, supporters uiteraard, maar ook de clubleiding, spelers, KNVB, enzovoort. 
Tegenwoordig wordt alles gebruikt om de tegenstander buitenspel (of in ieder geval in verwarring) te zetten.

Dit begint al bij de vooroverleggen waarbij ik de afgelopen jaren heb mogen plaatsnemen. Zo werd praktisch door de tegenstander bepaald met wat voor spandoeken Legio de wedstrijd mocht aanvangen. Volslagen idioot natuurlijk, maar dit heeft jaren stand gehouden. De afgelopen twee jaren heeft onze supportersvereniging daar een stokje voor gestoken en wordt het gewoon beoordeeld door onze eigen beleidsbepalers. 

Dat het ook op directieniveau speelt, weet ik uit verhalen van bijvoorbeeld Hans van Delft. Hij werd ooit eens uitgenodigd bij Vitesse waarbij zijn zitplaats uitzicht gaf op een geel zwarte muur met diverse shirts. Dit had als resultaat dat de voltallige directie van Vitesse bij een vervolgoverleg op kantoor van Hans koffie kreeg uit NEC kopjes, de koektrommel rood-groen-zwart was en het beeld waar de heren naar keken foto’s waren van prachtige overwinningen van NEC. 

Op het supportersvlak is er door de heren uit Arnhem een operatie ‘spookje in de nacht’ uitgevoerd. Er werd – terwijl iedereen sliep – een spandoek uit de Goffert gestolen (is daar trouwens aangifte van huisvredebreuk gedaan door NEC?) om vervolgens als dieven in de nacht in het Arnhemse land ermee op de foto te gaan. 
Afijn, het is duidelijk dat de emotie hoger is dan gemiddeld, en dat de spelers dat ook weten is de afgelopen 17 jaar wel duidelijk geworden. Vele gele en rode kaarten, ongeoorloofd gewelddadig gedrag en bewust provoceren van de tegenstander is onderdeel van de derby van het oosten. Zo ook afgelopen editie. Er werd ten hoogte van vak H en 080 een corner gegeven en Lewis Baker was redelijk provocerend richting supporters en vice versa. Dertien in een dozijn bij deze wedstrijd, dus corner nemen en voetballen maar weer, zou je zeggen. Helaas dreef de speler het door en escaleerde het met volle bekers bier (andere bekers dan waar onze supporters jaarlijks op getrakteerd worden in het uitval aldaar) waardoor uiteindelijk de wedstrijd even werd stilgelegd. 

Dat dit incident een stillegging van de wedstrijd opleverde, gaf Peter Hyballa de kans om nog wat om te zetten, waardoor uiteindelijk toch de 1-1 viel. Een win-win-situatie tussen spelers en supporters wat uiteindelijk door Baker en zijn aanvoerder uitgelokt is. Om de biergooiers nu een lintje te geven, gaat mij iets te ver, maar een stadionverbod? Kom op NEC, kijk elkaar recht in de ogen, mocht er een boete komen van de KNVB zijn er voldoende collectanten bij de supporters om het bedrag bij elkaar te collecteren. Uiteraard is niet alles geoorloofd, want voetbal is geen oorlog, maar wel emotie…