Bijna iedere club heeft wel een slagzin die je vaak in een clublied en in het stadion terughoort. Geen woorden maar daden, vooruit nu Rood-Witten, we gaan er met z’n allen voor en ga zo maar door. Je weet wel, om de spelers op te peppen. Het clublied van NEC barst ervan, maar de boodschap lijkt niet helemaal te zijn aangekomen.

Vechten te allen tijde, NEC wordt kampioen

NEC-fans worden nogal vaak omschreven als kritisch. Nuilers worden ze genoemd. Altijd is er iets om over te zeuren, want ja, waarom ben je anders supporter? Als je iedere week naar het stadion komt, heb je best recht op een uitgesproken mening over je cluppie. Toch zijn veel fans helemaal niet zo veeleisend. Met strijd en vechtlust kom je al een heel eind als speler. Al kun je niet zo veel, als je iedere wedstrijd maar negentig minuten het snot voor de ogen loopt.

Of ik hiermee wil zeggen dat er het hele seizoen niet gevochten wordt? Nee. Ik heb het vooral over afgelopen dinsdag en in mindere mate over andere competitiewedstrijden. PEC Zwolle was in het bekertoernooi met 2-0 te sterk. Kan gebeuren, als je alleen de uitslag zou zien. Maar na de tweede Zwolse treffer waren er nog veertig minuten te gaan. Veertig minuten waarin NEC bijzonder weinig heeft gedaan om terug te komen, terwijl ze voor rust echt niet slecht waren.

Nu is het wel duidelijk dat media-optredens niet de beste eigenschap is van Adrie Bogers, maar gezien zijn reactie bij FOX Sports na het duel met PEC begrijp ik heel goed waarom de trainer zo onder vuur ligt in Nijmegen. "Je voelt dat je die wedstrijd niet meer gaat winnen", zei Bogers na afloop, om later aan te geven dat hij geen extra spits in bracht ‘omdat je dan vier of vijf goals tegen krijgt’. Doelsaldo doet er niet toe in de beker, Adrie. Liever met 4-0 op je bek gaan, maar er alles aan hebben gedaan om zelf te scoren, dan bij 2-0 alvast dromen over de busrit naar Nijmegen.

Het is zeker niet de eerste keer dit seizoen dat NEC de overtuiging miste. De wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Helmond Sport was deprimerend, wat te denken van de tweede helft tegen RKC Waalwijk of het duel met Jong FC Utrecht. "We komen hier niet voor het leuke spel", zei Bogers na PEC-uit. Misschien moet je dat wel eens gaan doen. Aantrekkelijk spelen, het publiek vermaken, vechten tot de laatste snik. Misschien accepteren de fans dan zelfs een keer een gelijkspel tegen Helmond Sport.

Een advies voor vanavond, op een achterveldje in de middle of nowhere in Noord-Holland tegen de tieners van Jong AZ: vecht. Sluit dit jaar overtuigend af, geef de fans hoop voor de tweede seizoenshelft. Zodat ze in januari weer willen komen kijken.

Vecht te allen tijde, dan word je kampioen.