We zitten er weer middenin: de lijstjes van 2009. Jaaroverzichten en verkiezingen. Als het einde van een kalenderjaar nadert, kijken we massaal terug. In tegenstelling tot vorig jaar wil ik dat aangaande NEC liever niet. Terug bij af zijn we. Ontegenzeglijk een ultiem baggerjaar na een terecht bejubeld historisch jaar 2008. 4 overwinningen in de competitie in 2009: beschamend, wat een contrast!! Ik had Willem II al niet hoog zitten, maar dat die nog onder ons zijn geëindigd is een extra eyeopener.
Kun je je nog voorstellen dat we begin van dit kalenderjaar nog vol trots aantraden tegen HSV? We misten de play-offs voor Europees voetbal onverklaarbaar op de laatste dag tegen Sparta. Over contrast met nu gesproken. Was er verder zoveel veranderd? Het vertrek van Been had al na de aankondiging  natuurlijk grote impact. Hetzelfde gebeurt nu bij FC Groningen en Ron Jans. Het transferbeleid in de zomer dan? Iets minder paniek bij de deadline en de onmiskenbare standaardmiskoop (Van Eijden) zat er ook weer tussen. We waren terecht trots dat we de investeerders eindelijk wat rendement konden bieden, maar startten met een te smalle selectie. 80% van het geld in één spits, waar ik overigens nog steeds een zwak en respect voor heb. Vleminckx had er bij Twente al 16 in liggen, denk ik. De immer werkende, onterecht door analytici als miskoop omschreven Belg,  is onze hoop in bange dagen. Wat pas echt contrasterend is: zijn wedstrijdinstelling (en die van Potje) tegen het licht van de spelersgroep houden!! Dat gebroddel van Leo Driessen bij Eredivisie Live over de maniertjes van Vleminckx is zonder meer irritanter dan de vele gebaren van de Belg die duiden op de wil om te winnen. Echter de dag dat Leo objectief een wedstrijd zal kunnen verslaan, breekt in mijn ogen nooit meer aan.
Funest voor 2009 was in mijn ogen de start met de kleurloze Lodeweges. Heerenveen van de mat afvegen, bleek bij nader inzien voor iedereen weggelegd. Verder: Saidi loopt weg, Sibum en Schöne geblesseerd…. klappen die niet konden worden opgevangen door de te smalle selectie. Fejzullahu gehaald voor de breedte en Worm, die het weer net niet heeft, moeten de gaten vullen. Goossens raakte tussentijds nog geblesseerd. Dan kunnen we met zijn allen Aalbers wel weer afbranden, echter als ik met 1 euro op pad naar de supermarkt ga, kom ik ook niet met champagne thuis. Ik vraag me dus af hoe het komt dat we succes zo moeilijk vercommercialiseren. Dat mag eens tegen het licht gehouden worden.
Het werd pijnlijk om de interviewtjes na elke wedstrijd van dit seizoen te bekijken. Ze wisten ook niet waarom ze “het” maar 1 helft konden brengen. Misschien maar eens bellen met Paul van Zwam en elkaar eens goed de waarheid vertellen. Vervolgens met z’n allen lekker paintballen en daarna 2 helften volle inzet per wedstrijd. Persoonlijk ben ik benieuwd of mijn werkgever dat voor mij organiseert als ik geen zin heb!  Wees dan eerlijk en zeg in de camera: ik ben broodvoetballer, voel weinig concurrentie in mijn nek en dus speel ik volgende week toch wel weer. Mijn hoogtepunt der dieptepunten in dat kader was de tevredenheid met de 1-1 in Tilburg. (By the way: Willem II getraind door Groenendijk. Die paste ook zo lekker in ons profiel!)  Als je een groep zonder concurrentie in de selectie ook nog meegeeft dat 1-1 tegen een Tiburgs dweilorkest nog prima vindt, graaf je echt je eigen graf. Gelukkig heeft Dwight ons geen extra geld gekost en daarmee, hoe triest dan ook, is alles gezegd. Namen vlogen door de Goffert en Adriaanse verwees het, helaas maar ook netjes, naar het rijk der fabelen. Het werd Vloet.
Nimmer heb ik zoveel condoleance sms’jes gekregen als op de dag van de aanstelling van Vloet. Eerlijk gezegd kostte het me moeite om niet gelijk een vernietigend oordeel te hebben en daar lekker aan vast te houden, hetgeen me overigens moeiteloos lukt met Van Eijden. Het door praatprogramma’s geschetste beeld in combinatie met mijn herinneringen aan interviews met hem, na potjes van Sparta, stemden me niet vrolijk. Er sprak en spreekt in mijn ogen geen ambitie uit, maar dat is gevoed door het feit dat we vorig seizoen nog Europees tegen HSV speelden. Dat is met ons budget in het achterhoofd een uitzondering en daarmee de slagroom op de taart, doch geen realistische blik op ambitie. We kregen de laatste potjes wat we verdienden. Wisselvallig spel afwisselen met prima goals en kinderlijk verdedigen. We mochten niet winnen en dat kan nu onze redding zijn. 4 puntjes meer en je staat 5 (!) plaatsen hoger. Stel je zou die punten hebben gepakt, dan wordt er gedacht dat we het met deze selectie wel redden in de Eredivisie. Hoe gek het ook mag klinken, maar dan sta ik liever nu 17e!! Dan laat de stand wat beter de urgentie zien.
Na de bekerwedstrijd  stonk ik er vol in. Al veel eerder, in een mailwisseling met onze redactie, zag ik hem als echte versterking. Stef Nijland naar NEC leek me appeltje – eitje. Tijdens en na Groningen-uit voor de beker stonden Joop Gall en Jan-Joost van Gangelen in gesprek met Stef te sturen op het vertrek naar de Goffert. Ook Vloet lachte nog eens veelbetekenend…… Stef lachte beleefd en zei niets te kunnen zeggen. Jan-Joostwist ‘t wel zeker. Jan-Joosthad in de rust al Groningen al zoveel veren gegeven dat je er een kip van kon kleien. Hij wist dan ook niet hoe hij met de uiteindelijke 0-2 om moest gaan. Denk je met Michiel Teling eens verstoken te blijven van al die negativiteit omtrent NEC, dan zorgt Jan-Joostwel weer voor azijn gelardeerd door de avond. Uiteraard ben ik er gevoelig voor en NEC speelde ronduit beroerd de 1e helft, echter Groningen creëerde ook verdomd weinig en iedereen heeft kunnen zien hoe de wedstrijd zich ontwikkelde met een hoofdrol voor Sibum. Veel respect kan ik niet opbrengen voor veel voetbalcommentatoren zoals Jan-Joosten Umberto. Totaal geen kennis van voetbal en daarmee dus ook geen echte beleving. Van Eredivisie Live naar RTL Boulevard, Umberto is een “broodpresentator”.  Om te zorgen dat niet iedereen na een helftje of eerder afhaakt, probeert men van modder kaviaar te maken. Jan-Joostkan de Europese kampioenschappen kaasfondue voor bejaarden nog aanprijzen als de gebeurtenis van het jaar. Umberto slaagt erin om de meeste obligate vragen per interview te stellen en deze nog vaker dan Seth Gaaikema te herhalen. Jan-Joost dacht de primeur te hebben en het ergste was: ik stonk er in! Nijland vertrekt naar Groenendijk, je weet wel, van dat profiel. We zullen wel niet willen huren…..
2010 staat op de drempel en wat nu? In mijn ogen staat vast dat er spelers bij moeten. 2 kansen hebben we l aten lopen (Nijland en waarschijnlijk Kruiswijk), maar door de kredietcrisis en het wanbeleid van vele clubs komen er spelers vrij. Heeft Moeskroen nog goede verdedigers? Kunnen we bij Feyenoord (Vincken, Bruins), AZ (Luijckx), Groningen (Garcia) of PSV (Amrabat, Marcellis) nog shoppen…..?  Het wordt weer 24/7 speuren, maar er moet elke linie “iets” bij om te overleven.  In de tussentijd hoop ik dat 2010 sportief een maximaal contrast oplevert met 2009. Hoe we daar moeten komen? Daar waar de ontvoering van Heineken steevast nummer 1 staat op de boekenlijst van de voetballer, moet onze selectie deze winterstop worden verplicht tot het lezen van “2008 Alles kwam goed!!” van uitgeverij Belluci.  Laat dan maar op 17 januari zien dat de boodschap duidelijk is. Een mooiere gelegenheid om het juiste contrast met 2009 aan te brengen, kun je niet krijgen!
Allemaal een sportief, gelukkig, gezond en voorspoedig 2010 toegewenst!
Pingel