Ik schreef enkele maanden geleden al een column toen meestertacticus Peter Hyballa voet aan wal zette in de Nijmeegse Goffert. De veertiger uit Duitsland verraste vriend en vijand met zijn gewaagde uitspraken, flamboyante uitstraling en liefde voor het spelletje in Nijmegen én Nederland. Zo ook afgelopen zaterdag weer. Na de wedstrijd PSV – NEC werd Hyballa geïnterviewd door Frank Snoeks van de NOS. De toch al wat flauwe Snoeks werd op de vingers getinkt door Hyballa. Hyballa wees de verslaggever erop dat hij oogcontact moest maken als mensen hem de hand schudden. Hij gooide het er gewoon uit. Recht voor de landelijke camera. Hyballa is goudeerlijk. Waar menig ander coach zo snel mogelijk de ‘mixed zone’ wil verlaten en de bus in wil stappen, is Peter Hyballa een persoon die het liefst tot uren na afloop met iedereen een praatje maakt en zijn kijk op voetbal tot in de details verfijnt en verklaart.

Zoals bij velen bekend is, vormt de 41-jarige trainer na afloop een cirkel waarin spelers en staf bij elkaar worden geroepen. In het geliefde cirkeltje worden na de wedstrijd kortstondig de dingen die goed of fout zijn gegaan geanalyseerd. Het Nederlandse medialandschap ziet het als ‘aandachttrekkerij’ en ‘popie jopie gedrag’, maar Hyballa’s voorkomen is echt. In Nederland wordt iemand die anders is dan de rest al gauw bestempeld als een ‘hypocriet iemand’ en ‘doorgeslagen idioot’. Maar de meestertacticus uit Bocholt voert geen toneelstuk op. De bezeten oefenmeester die NEC, met al haar beperkte middelen, op de kaart zet en gewoon in de Eredivisie gaat houden. Met menig andere trainer had NEC de helft van de tot nu toe gepakte punten, was het spel afschuwelijk, het stadion halfgevuld en hadden de Nijmegenaren tal van schorsingen en fikse blessures opgelopen.

Peter Hyballa is iemand om te koesteren. Iemand die je omarmt en koste wat kost niet kwijt wilt, hoe groot de kans ook is dat-ie aan het einde van het seizoen vertrekt. Want laten we eerlijk zijn. Een trainer die zo geliefd, meelevend en bezeten is, kan véél meer dan Nijmegen Eendracht Combinatie coachen en sturen. Maar zolang Hyballa de hoofdcoach is in de Waalstad, moet het iedere wedstrijd een genot zijn om hem met het rood-groen-zwarte sjaaltje om zijn hals langs de lijn tekeer zien gaan…