Ralfs’ aderen spatten bijna uit elkaar van spanning. Hij heeft zich door zijn vrienden over laten halen om een steen richting de Vitesse-bus te gooien, maar nu twijfelt Ralf of hij het moet doen. Ralf heeft zich strategisch opgesteld bij een viaduct in Elst terwijl hij in de verte de bus ziet naderen. Zal hij gooien? Wanneer de bus op een goede afstand is, grijpt een stevige hand Ralf bij zijn keel. “Niet doen Ralf, nooit doen”, klinkt de kille stem van zijn vader.

Veel Nijmegenaren zullen woensdag met hetzelfde gevoel zijn opgestaan. Zij moesten lezen dat jij, Navarone, misschien de overstap ging maken naar een plaats waar wij niet graag over praten. Nu moeten we. Zoals we eerder al deden bij onder andere Youssouf Hersi, Chris van der Weerden, Patrick Pothuizen en Willem Korsten.

Veel mooie woorden waren daarbij niet gepaard. “Schop die Hersi dood”, is het minst beledigende wat tijdens de eerste NEC – Vitesse naar de Ethiopiër werd geroepen. Misschien was je erbij, als jeugdspeler als ballenjongen langs de kant. Het zou kunnen en dat doet ons pijn. Dat jij gaat Navarone, dat doet misschien nog wel het meeste pijn. Juist nu. Juist op dit moment.

Jij bent onze speler van dit seizoen. Jij bent het laatste jeugdexponent van de Eendracht die het serieus heeft gemaakt bij NEC. Toen je van Sparta ’57 uit Opheusden naar Nijmegen kwam, was een wedstrijd tegen Vitesse spelen in de Goffert toen niet het eerste wat je wilde?

Van alle spelers die we de afgelopen vijf jaar bij NEC hebben gezien was er niet een die iemand kon worden zoals Jeffrey Leiwakkabessy of Dennis Gentenaar. Een Nijmegenaar bij NEC, dat is wat ons blij maakt. Dat Patrick Joosten een goal maakt tegen Ajax vinden wij mooi, maar dat zien we liever in het rood, groen en zwart gebeuren. Dat is waarom sommige van ons naar de Goffert fietsen. Om jou te zien voetballen in een NEC-shirt.

Navarone, we gunnen je al het geluk van de wereld, maar niet in die stad en niet bij die club. Natuurlijk weten wij niet alles. Misschien wil je Plein 44 niet verlaten, misschien kan je niet ver weg omdat er familieomstandigheden zijn. Dat soort dingen willen en horen wij niet te weten. Maar nu komt het voor ons over dat je bang bent dat er geen andere club zich voor je meldt en dat je de geel-zwarten als een serieuze stap omhoog ziet.

Beiden zijn niet waar. Navarone, jij bent als rechtsbenige speler gezegend met een linkerbeen met de kracht en nauwkeurigheid van de Duitse kanonnen uit de film The Guns of Navarone. Voor jou komen clubs. Het is pas in begin mei. We snappen dat je zekerheid wilt, maar als je zo zeker zou zijn over je kwaliteiten zou je weten dat er een betere overgang mogelijk is dan deze.

Wij mogen geen stenen gooien naar een Vitesse bus, maar Navarone, jij? Naar Vitesse? Niet doen Naf, nooit doen.