NEC mist rood groen zwart DNA in elke linie van de club. Voor de derde keer op rij een uitwedstrijd kansloos verliezen: dat is net zo dramatisch als het aanzien van de wedstrijden. Even terug naar het begin. Bij het aftreden RVC- voorzitter Ton Van Gaalen, eind vorig seizoen, hebben de overige RVC-leden Emons en – met name – Ariëns zich hard gemaakt voor de missie ‘Het nieuwe NEC’. Dit werd in alle luwte gedaan, er kwam erg weinig over naar buiten.

Vanuit een andere hoek is er toen ook gekeken naar wat er nu mis is bij NEC. Een groep vooraanstaande oud-spelers, medewerkers en zeer betrokken supporters heeft toen een protocol gemaakt. Dat protocol is vervolgens als handreiking aan technische staf en RVC aangeboden, met het dringende verzoek dit te gebruiken als ‘bijbel’ van de club.

De inzet van de eerste gezamenlijke bijeenkomst was het DNA van NEC, dat belangrijk is om in elke linie te hebben. Deze nadrukkelijke ‘niet-lullen-maar-poetsen’ of ‘trots-op-rood-groen–zwart’ uitleg is die avond feitelijk al weggewuifd, Emons was voor het eerst in de Eendracht (waar de vergadering plaatsvond) en complimenteerde de aanwezigen met deze prachtige ruimte. Emons was op dat moment al drie jaar RVC-bestuurder.

Ariens zat er ook bij, althans: hij was aanwezig. Deze avond maakte hij de indruk niet blij te zijn met de inspanningen van de genoemde groep, alles bij elkaar toch zo’n 250 jaar NEC-ervaring. Ongeïnteresseerd volgde hij de avond en in plaats van blij te zijn met de handreiking, reageerde hij op bijna alles als een gebeten hond.

Deze twee belangrijke schakels stonden aan de fundering van ons nieuw te vormen NEC. Zet daarbij een nieuwe jonge Remco Oversier die het armlastige RKC verliet om bij ons opperhoofd technische zaken te worden en je staat aan de basis van het huidige NEC.

Oversier heeft van onze oud-spelers handreiking na handreiking gekregen, Oversier heeft voldoende namen van supporters gekregen, met wie hij kon gaan praten om het DNA van NEC te waarborgen. Hij heeft goed geluisterd, maar hij heeft het averechtse gedaan.

Op zichzelf is dat helemaal niet erg, als er dan maar wel een duidelijke lijn in het beleid te bespeuren zou zijn. Maar met het laten gaan van belangrijke spelers die ons juist sterk maakten bij blessures en het niet aankopen van nieuwe spelers in de afgelopen transferperiode heeft hij gegokt en voor mij nu al duidelijk verloren.

En zo ziet het er nu naar uit, dat we de verkeerde mensen de verkeerde beslissingen hebben laten nemen. Wàt er dit seizoen nog gebeurd (kampioenschap, promotie, prolongatie in de Jupiler League): er zijn wederom veel fouten gemaakt en er wordt niet geluisterd naar mensen met NEC-DNA. Dàt kan maar zo de doodsteek zijn geweest van onze mooie club , doordat we de verkeerde mensen op de verkeerde plek de verkeerde keuzes hebben laten maken.

Oké: we staan nog bovenaan en wellicht omdat de anderen nog slechter zijn, zullen we het dit seizoen kunnen redden. Maar met deze mensen aan het roer en het weigeren van echte adviezen van mensen met DNA van NEC, zal de club ten dode zijn opgeschreven. Ik hoop op de kentering en ik smeek de hierboven besproken mensen dat ze nog tot inkeer komen en het tij keren door in ieder geval verantwoording te nemen.

Die taal van vechten voor het doel kregen wij van hen mee, met het juist beleid, de hoofden koel, vechten voor N.E.C