Als kleine jongen kwam ik al samen met mijn vader bij NEC. Als de Gelderse derby tegen Vitesse op het programma stond, voelde ik twee weken van tevoren de zenuwen al door mijn lijf gieren. Ik werd bloednerveus, mijn hartslag ging omhoog en de trotse Nijmegenaar en NEC’er kwam in mij naar boven. Het onoverwinnelijke vierde hoogtij terwijl NEC’s seizoen niet om over naar huis te schrijven was, want we verloren vaker dan dat we wonnen.

De wedstrijd tegen Vitesse is en blijft er een waar je als Nijmegenaar en NEC’er bij de start van het seizoen met een grote rode stift een cirkel omheen zet, waar je met al je medesupporters naar uitkijkt. De dagen voor de derby zijn de mooiste. Op sociale media worden tal van ludieke acties tevoorschijn getoverd door zowel NEC als Vitesse en ook op de afsluitende training, de dag voorafgaand aan de wedstrijd, wordt er door duizenden hartstochtelijke fans vuurwerk afgestoken, ouderwetse liederen uit de kast gehaald en zelfgemaakte spandoeken opgehangen om de spelers een extra steuntje in de rug geven. Maar zaterdagochtend 1 april om 10.00 uur was er geen trots. Geen onoverwinnelijk gevoel.

Het altijd warme, gemoedelijke en nuchtere volksclubje NEC is veranderd. De rood-groen-zwarte trots uit de Keizerstad heeft plaats moeten maken voor marketingbobo’s en hoge heertjes. En dan hebben we nog een Limburgse burgemeester die NEC liever kwijt dan rijk is. Ik heb met lede ogen ondervonden hoe belachelijk en angstig er naar NEC wordt gekeken. Tientallen politiepaarden, een karrevracht aan ME-busjes, opgetrommelde agenten in uniform én vermomd als ‘casual fan’ en nietszeggende, zogenaamde woordvoerders van NEC voerden zaterdagochtend de boventoon langs veld 2 van De Eendracht. Ook de ingelaste mars door de fanatieke NEC-supporters werd plots onderbroken door de politie.

Het o-zo warme en gemoedelijke NEC, De Eendracht en De Goffert waar je enkele jaren geleden zonder toestand en onnodige trammelant met alle plezier naartoe kon is niet meer. Niets van wat er zaterdag plaatsvond straalt nog enige sympathie en gemoedelijkheid uit. Vol verbazing stonden honderden supporters te kijken hoe de in het blauw geklede heren de traditionele training verpestten.

En dan aanstaande zaterdag. Dan komt Ajax op bezoek in De Goffert. Ook dan zal er vast weer een leger aan politie klaarstaan. Totaal onnodig en provocerend richting de supporters. Natuurlijk is Ajax-thuis een risicowedstrijd, maar waarom vindt deze dan plaats op een zaterdagavond en niet op de ‘veilige’ zondagse 14.30 uur? Het zal de nodige wenkbrauwen doen fronzen. We hebben het over een doodgewone training van een voetbalclubje uit Nederland, doe effe normaal. NEC is van ons!