Het is alweer een jaar geleden dat ik afscheid nam als voorzitter van de Supportersvereniging, onze SV, een van de grootste verenigingen van Nijmegen en omgeving. Het mooie van afscheid nemen is dat je vanaf de zijlijn kunt kijken naar wat de vorderingen zijn van de SV en hoe bestuur het doet. Vooralsnog zie ik de stijgende lijn van de afgelopen jaren als een rode draad door de vereniging lopen, en zie ik dat de opvolgende bestuursleden het onder leiding van Jeroen prima doen. Het perfectioneren van de communicatie tussen directie club en SV is lovend , de goede organisatie met betrekking tot uitwedstrijden en de steeds weer verrassende ‘uitjes’ om de echte fans ook op een andere manier NEC te laten beleven vallen op.

De Supportersvereniging is dus vanuit mijn perspectief gezien aan het doorgroeien naar een stabiele, sterke factor binnen de club, en kan alleen nog maar sterker worden met meer actieve leden die zorgen voor een kritische noot richting bestuur om iedereen scherp te houden.

Daarnaast hebben we het geluk dat er ook een alternatieve SV is: de HKN, die zich vaak op een andere manier kan manifesteren dan de reguliere. Deze EnieSee-groepering is ook groeiende en heeft net als de SV haar lijntjes naar de club. De HKN bedient ‘de andere’ supporters op het gebied van supporteren van de club, verzorgt ook voor haar leden de uitwedstrijden en neemt met een aantal nieuwe bestuursleden frisse communicatie wind mee naar de overlegkamer.

Twee prima verenigingen die mijns inziens het grootste supportersgedeelte van de club vertegenwoordigen en ook gezamenlijk op moeten trekken richting bestuur van de club.

Op dit moment heb je ‘de raad van supportersgeledingen’ die opgebouwd is uit zo’n beetje alle geledingen van de club behalve de HKN. Zo zitten ForzaNEC en De Trouwe Honden erin die feitelijk geen supporters vertegenwoordigen, er zitten twee TIFO-groepen in die geen supporters vertegenwoordigen, daarnaast zit stichting de Bloedkuul erin die het erfgoed van de club controleert en vastlegt, maar ook geen supporters vertegenwoordigt. Een behoorlijk kromme situatie waarbij de feitelijke reden van de oprichting van de RVS, namelijk het behartigen van de supportersbelangen wordt gedaan door groeperingen die geen supporters vertegenwoordigen. 

Het lijkt mij wenselijk dat de twee grootste verenigingen van NEC de raad gaan samenstellen, desnoods met actieve leden van Forza, DTH of Tifo-groeperingen maar wel onder verantwoording van HKN en Supportersvereniging. Dat is de meest transparante manier om de supporters te vertegenwoordigen.

Harold Bastiaans