Op zaterdag in De Gelderlander zoals iedere week een column van Jaap van Essen. Deze week gaat het Nijmeegs kwartier over ForzaNEC en het interview dat wij hadden met Björn Vleminckx.

Al in de oudheid was het bekend: ‘De boodschapper van het slechte nieuws is de schuldige’. Zo denken ze er bij NEC nog steeds over. De afgelopen week werd het oorlog tussen de clubleiding en de mensen van de internetsite ForzaNEC.nl. Die site nam een interview af met Björn Vleminckx, de Belgische spits die vooralsnog een betere speerwerper dan goaltjesdief is. De sympathieke Belg vertelde over zijn eerste derby tegen Vitesse. ‘De spanning van zo’n derby kende ik al wel van mijn tijd in België. Deze keer riepen er na de wedstrijd wat mensen dingen over mijn familie en ja, dan laat je ze even een rode kont zien. Maar eigenlijk had ik dat niet moeten doen, ik moet er boven staan’.
Inderdaad, Vleminckx liet na afloop van het uitduel vanuit de spelersbus zijn blote billen zien aan Vitesse-fans die niet bepaald aardig waren tegen de NEC’ers. Beetje dom natuurlijk. Maar ja, Vleminckx is een Belg, het was een derby en hij deed niemand pijn.
Bij NEC kreeg men voor publicatie van het interview lucht van de bovenstaande passage over een gebeurtenis waarover vreemd genoeg verder niemand berichtte. De persafdeling en zelfs directeur van NEC eisten van Forza dat het stukje niet gepubliceerd zou worden. Anders zou de internetsite in de ban worden gedaan.
Gelukkig boog Forza niet voor de druk en stelde de journalistieke vrijheid boven de dictatoriale eisen van de club. Dat kwem hen donderdag wederom op een woedende reactie van NEC te staan. Dat is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Vleminckx liet zijn witte kadetten zien. Als er iemand straf moet krijgen, is hij het wel. Dat de mensen van Forza gewoon hun journalistieke werk deden, is juist te prijzen. Als NEC voor zulke onbenullige voorvallen de persvrijheid af wil beknotten, dan vrezen we voor het ergste voor de eerlijke publieksvoorlichting bij zaken die echt van belang zijn. Zoals de bouw van een nieuw stadion bijvoorbeeld.