Dinsdag 1 september om 18.00 uur is de transfermarkt gesloten in Nederland. Kort daarna werden wij door de webmaster van de officiële website geattendeerd op een column op detrouwehonden.nl over het door NEC gevoerde transferbeleid van deze zomer. De teneur van de column komt er in het kort op neer dat de zomer zo mooi begon voor alle NEC-supporters met de grote aankopen maar dat deze toch in diepe mineur is geëindigd omdat er geen nieuwe spelers meer bij zijn gekomen in de laatste dagen. Sterker nog, er zijn zelfs nog een paar spelers verhuurd. Net als we vorig seizoen hebben gedaan, is het goed om onze supporters uitleg te geven over de gemaakte keuzes, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de club. Kortom, de balans van de zomer!

Technisch beleid
Wij hebben als club een beleid ingezet waarbij we proberen om zoveel mogelijk spelers voor meerdere jaren contractueel aan NEC te binden en zo min mogelijk spelers op huurbasis bij NEC aan het spelen te hebben. Dit is niet vanuit een sportief technische visie omdat we van mening zouden zijn dat huurspelers minder goed zijn dan spelers die je onder contract hebt. Nee, de reden hiervoor is dat spelers die je onder contract hebt niet alleen op het veld van grote waarde voor de club kunnen zijn maar ook financieel/economisch een bijdrage aan het wel en wee van NEC kunnen leveren wanneer een speler wordt getransfereerd naar een andere club tegen betaling van een transfersom. Het bovenstaande is geen zwart/wit visie of beleid maar het is een in onze ogen goed streven.
In het seizoen 2008 – 2009 had NEC met Collins John, Rachid Bouaouzan, Dani Fernández en Ramon Zomer 4 huurspelers in de selectie zitten. Collins en Rachid zijn sportief geen groot succes gebleken, Ramon en Dani wel. We zijn erin geslaagd om Ramon definitief over te nemen van FC Twente, maar Dani is vertrokken naar Feyenoord zonder dat daar voor NEC een transfervergoeding tegenover stond. Op dit moment heeft NEC geen enkele huurspeler in de selectie zitten dus we lijken in die opzet geslaagd. Nogmaals, het is niet zo dat we nooit meer een speler zullen huren maar het streven is om spelers zoveel mogelijk onder contract te hebben.
Afgelopen 1,5 jaar
Dan het aan- en verkoop beleid van NEC. Terugkijkend naar de periode vanaf maart 2008 tot en met 31 augustus 2009 (18 maanden dus) heeft NEC voor een bruto bedrag van €5.700.000,- aan spelers en trainers verkocht. Na aftrek van allerlei kosten zoals solidarity payments, meedeel percentage voor speler, vorige club of zaakwaarnemer en rendement voor de investeerders van NEC, resteert voor NEC een bedrag van netto €3.900.000,-. Het betreft hier de verkoop van de spelers Brett Holman, Kristian Vadocz, Jonas Olsson, Peter Wisgerhof, Tim Janssen en trainer Mario Been.
Gedurende dezelfde 18 maanden is door NEC voor een bedrag van €4.300.000,- aan transfersommen betaald waarmee de volgende spelers zijn overgenomen van andere clubs. Lasse Schöne, John Goossens, Ramon Zomer, Rens van Eijden, Niels Wellenberg, Rick ten Voorde, Erton Fejzullahu en Bjorn Vleminckx.
We zouden kunnen zeggen dat hiermee dus is aangetoond dat alles wat we hebben verdiend aan transfers minimaal is geherinvesteerd in nieuwe spelers. Feitelijk is dat juist maar in praktijk is het zo dat we de nieuwe investeringen in spelers ook hebben kunnen doen omdat we de financiële steun hebben gehad van onze externe investeerders. Als NEC hebben we een deel van de netto transferinkomsten namelijk ook moeten gebruiken om allerlei andere bedrijfskosten van te betalen. De kosten voor spelers bestaan niet alleen uit transfersommen maar ook uit salarissen etc. En er zijn niet alleen spelers in dienst maar ook een technische staf en een kantoororganisatie om maar 2 voorbeelden te noemen. Plus dat we allerlei kosten hebben zoals huisvesting, wedstrijd en trainingskosten, commerciële kosten en noem maar op. De inkomsten uit recettes, sponsoring en media waren niet volledig toereikend om al die kosten te dekken.
We konden een deel van de transferopbrengsten ter dekking van die kosten inzetten omdat we daar vroeg in het seizoen al verzekerd van waren. Ook de extra inkomsten uit de UEFA Cup deelname hebben we daar voor kunnen gebruiken. Dit alles resulteert erin dat NEC over het seizoen 2008 – 2009 waarschijnlijk een bescheiden winst zal gaan boeken. Deze weken worden onze cijfers gecontroleerd door de accountant dus een definitieve uitspraak kunnen we daar pas eind september over doen.
NEC selectie 2009-2010
Een ding weten we zeker; in het seizoen 2009 – 2010 spelen we geen Europa League en dus hebben we daar logischerwijs geen extra inkomsten uit. Of er spelers verkocht gaan worden in dit seizoen is nog niet te zeggen, in ieder geval is duidelijk dat er in de zomer transferwindow geen spelers verkocht zijn (de verkoop van Tim Janssen zit verwerkt in de cijfers van het seizoen 2008 – 2009). Vanuit een sportief perspectief is dat fantastisch want daardoor voetballen toppers als Lasse, Youssef en Lorenzo gewoon nog voor NEC. Het houdt echter ook in dat wij ons met het aantrekken van Vleminckx, Fejzullahu, Ten Voorde, Zomer, Goossens, Van Eijden en Wellenberg echt al maximaal hebben uitgerekt als club om veel talent en kwaliteit aan de selectie toe te voegen. Sterker nog, het was financieel gewoon noodzakelijk om een paar spelers te laten vertrekken (zoals Jhonny van Beukering). En daardoor zat het er financieel gewoon niet in om aan het einde van de transferperiode nog 1 of 2 spelers naar NEC toe te halen.
Wat betreft beeldvorming is dit een andere zomer geweest dan dat de NEC-supporters lange tijd gewend zijn geweest. Veel versterkingen zijn al voor het begin van de voorbereiding vastgelegd of zijn kort na aanvang ervan naar NEC gekomen. Vorig seizoen zijn gedurende de laatste 3 dagen van de zomertransfer periode 1 speler verkocht en 3 spelers gehuurd. Het enthousiasme was toen erg groot alleen achteraf terugkijkend zijn we niet met alle beslissingen die toen onder tijd, sportieve en financiële druk zijn genomen meer even blij.
NEC heeft met Gábor Babos, Rein Baart, Niels Wellenberg, Mitchell Burgzorg, Ramon Zomer, Rens Van Eijden, Patrick Pothuizen, Mark Otten, Youssef El-Akchaoui, Arek Radomski, Bas Sibum, Dominique Kivuvu, Lorenzo Davids, John Goossens, Lasse Schöne, Björn Vleminckx, Erton Fejzullahu, Moestafa El Kabir, Rutger Worm en Rick Ten Voorde 20 uitstekende selectiespelers onder contract. Natuurlijk is het ontzettend balen dat er een paar jongens al langer geblesseerd zijn en dat Saidi Ntibazonkiza niet gewoon tussen deze namen staat. Maar gelukkig zijn er ook nog namen te noemen van beloften die zich prima ontwikkelen zoals Joey Brock, Bram Nuytinck en Bastian Weiser. Bovendien kunnen Joost Ebergen en Joël Tshibamba zich ontwikkelen bij FC Oss wat voor hen goed is en ook de samenwerking tussen NEC en FC Oss steeds meer benadrukt.
Wij hebben er als directie van NEC veel vertrouwen in dat al deze spelers onder leiding van Dwight Lodeweges en zijn volledige staf ervoor kunnen gaan zorgen dat NEC een goed seizoen gaat meemaken. De steun van alle supporters is daarbij zoals altijd hartstikke nodig en gewenst. 
Maandag 7 september is er om 20.30 uur een supportersavond in de Eendracht. Samen met Dwight Lodeweges en Jan Bluyssen zullen wij daar aanwezig zijn om met de supporters te praten over het wel en wee van de club. Wij nodigen u van harte uit om hier naar toe te komen en u te laten informeren en uw vragen te stellen.
Met sportieve groet,
Jacco Swart   
Algemeen Directeur 
Carlos Aalbers
Technisch Directeur
Bron: NEC-Nijmegen.nl