In de aanloop richting de Derby van Gelderland zetten NEC en Vitesse zich schrap voor de eerste ontmoeting dit Eredivisieseizoen. Vitesse-trainer Phillip Cocu kijkt, evenals collega Rogier Meijer, uit naar het duel. “Dit soort topwedstrijden zijn geweldig.” Daarmee spreekt de oud-middenvelder uit ervaring. In 1994 speelde hij namelijk zelf de derby. Destijds werd 2-0 voor de Arnhemmers.

“Er komt veel emotie bij kijken en er staat veel druk op”, begint Cocu tegenover De Gelderlander. “Net als bij NEC leeft deze wedstrijd enorm bij de spelers en bij de club.” Beide ploegen pakten in de vorige speelronde een punt tegen respectievelijk AZ (1-1) en Ajax (1-1). “Na het gelijkspel tegen AZ wordt het niet makkelijk om zondag een resultaat te behalen.”

Favoriet

Daarmee zet de oefenmeester zijn team in een underdogpositie. Ook gezien de stand is NEC de favoriet. De rood-groen-zwarten bezetten momenteel de negende plaats met achttien punten, terwijl Vitesse op plek veertien staat met vier punten minder dan NEC. De stand op de ranglijst zegt Cocu niet zoveel voor de wedstrijd van zondag. “Deze wedstrijden zijn heel lastig te voorspellen. Je weet van te voren niet hoe teams de wedstrijd in zullen gaan. Gaat het een gevecht worden of krijg je ruimte om te voetballen? Het eerste gaat vaak voorop. Daarom is de strijd en passie heel erg belangrijk.”

“NEC is een vrij stabiel team dat speelt vanuit een goede organisatie. Ook geven ze weinig kansen weg. Daarbij beschikt NEC over meerdere spelers met specifieke individuele kwaliteiten, die vanuit open spel en standaardsituaties een goal kunnen maken. Daar moeten we scherp op zijn”, is Cocu lovend over NEC.

Bij Vitesse, dat afgelopen week voormalig PSV’er Nicolas Isimat-Mirin presenteerde, kan Cocu weer beschikken over Maximilian Wittek. De Duitser keert namelijk terug van een schorsing. Of hij meteen Mitchell Dijks vervangt, is nog onduidelijk. “Dijks heeft het goed gedaan tegen AZ. Dus die keuze houd ik nu nog even voor me.” Isimat-Mirin zal nog even moeten toekijken. Hij is nog niet wedstrijdfit volgens het AD.

Om 12.15 uur op zondag wordt de honderdste officiële editie van de Gelderse Derby afgetrapt in het Gelredome.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Scherpen; Arcus, Flamingo, Meulensteen, Dijks; Kozlowski, Tronstad; Manhoef, Bero, Vidovic; Bialek.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures