Pavel Cmovs werd vorig jaar gecontracteerd door NEC en nadien direct verhuurd aan eerstedivisionist Veendam, waar hij één seizoen ervaring opdeed. De Tsjechische verdediger maakte indruk aan de Langeleegte en dwong een terugkeer af naar de Nijmeegse club. Cmovs is deze jaargang basisspeler en vormt de laatste weken een prima centrum achterin met Rens van Eijden.

In Voetbal International analyseert de 21-jarige mandekker zichzelf. ”Ik ben een sterke verdediger die veel kopduels wint. In Nederland moest ik erg wennen aan mijn rol in balbezit. In Tsjechië is het spel wat mannelijker, hier gaat het vooral om de combinaties”, geeft Cmovs aan.

De robuuste achterhoedespeler vervolgt: ”Ik hou van Italiaanse verdedigers en dan vooral van het type Fabio Cannavaro (aanvoerder van de nationale ploeg van Italië op het WK van 2006, red.). Hij is sterk, hard en verliest geen kopduel. Dat is ook een van de redenen waarom ik naar Nederland ben gekomen. Hier zijn niet zoveel goede verdedigers, dus heb ik een goede kans om me te onderscheiden.”

Cmovs, die eerder in eigen land voor Viktoria Plzeň en Slavia Praag speelde, heeft zijn ambities. ”Ik kan wel zeggen dat ik in de Serie A wil spelen, maar krijg ik ooit die kans?”, vraagt hij zich hardop af.