Ibrahim Cissoko had zichzelf als doel gesteld om na de winterstop basisspeler te worden bij NEC. Door wisselende prestaties van zijn collega’s in de voorhoede kwam zijn basisdebuut echter eerder dan gepland. Tegen SC Cambuur en RKC Waalwijk verscheen de 19-jarige vleugelspeler aan de aftrap. Met zijn ploeg boekte hij twee hele belangrijke overwinningen, die de sfeer in de groep bevorderen.

Cissoko had in beide duels een groot aandeel. Tegen Cambuur in positieve zin, tegen RKC in minder positieve zin. Cissoko herkent zich daarin, net als zijn trainer. “De trainer had na de wedstrijd tegen Cambuur niet zoveel te zeggen, behalve dat ik het goed had gedaan. Dan weet je ook dat het goed zit. Al helemaal als je de week erop weer mag starten.” Dat verliep toch wat minder dan gehoopt, want al na drie minuten veroorzaakte Cissoko een strafschop voor RKC. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt, ook niet bij de jeugd. Het was een onhandige actie van me.” Dario van der Buijs faalde niet en zette zijn ploeg op 0-1. “Ik dacht: ohnee, daar gaan we.”

“Ik speel zelf liever tegen de zijlijn aan.”

Ibrahim Cissoko

Nieuwe rol

“Maar de jongens hielpen me”, merkte Cissoko al snel. Ook zijn tegenstander schoot te hulp. Ilias Bel Hassani liet zich ontlokken door Souffian El Karouani, gaf een lichte kopstoot en mocht inrukken met een directe rode kaart. Met elf tegen tien kwam NEC tot zes goals. “Maar daarin was mijn aandeel te mager. Ik had moeite met mijn rol, die veranderde doordat we aanvallender moesten gaan spelen omdat RKC zich helemaal ingroef. Ik moest tussen de linies gaan spelen, aan de binnenkant van de back, zodat Souffian eroverheen kon denderen. Ik speel zelf liever tegen de zijlijn aan.”

PlayStation

In Spanje is het goed toeven. Cissoko pakt veel rust, geniet van de zon én van zijn medespelers. “Ik trek vooral veel met jongere jongens op. Kas, Guus, Nils en Rijk (De Wit, Gertsen, Rossen en Janse, red.). Ze doen veel kaarten”, zegt Cissoko. Zé. “Zelf kijk ik vooral mee, beetje chillen op mijn telefoon.” Zijn PlayStation, die hij thuis nog wel eens aan wil zetten, heeft hij bewust thuisgelaten. “Ik moet ook goed uitrusten. Anders ben ik de hele dag afgeleid.”

Die rust is wel relevant in Spanje. Trainer Rogier Meijer spaarde zijn ploeg allesbehalve. “We hebben bijna elke dag twee trainingen gehad. Speelden tussendoor nog tegen FC Emmen.” Het deert hem niet. “Je denkt wel eens pfoe, moet ik weer. Maar je weet waar je het voor doet. Ik vind het niet zo erg, behalve ’s ochtends.” Om 8:00 gaat de wekker al voor het ontbijt, beneden in het restaurant. “In Nederland kan je nog een paar keer snoozen, maar hier moet je samen ontbijten!”

Doelstelling

Cissoko keert dinsdagavond alweer terug naar Nederland, samen met zijn ploeg. Dan komt Ajax-thuis op 8 januari steeds dichterbij. “Ik hoop mijn basisplaats te behouden. Daar heb ik deze week al voor gewerkt en dat doe ik volgende week ook weer.” Of hij zijn doelstelling verandert nu hij eerder is bereikt dan verwacht? “Neenee, laat ik eerst maar eens zorgen dat ik elke week op de lijst sta. Dan zien we wel weer verder”, eindigt de altijd goedlachse Cissoko.

Foto’s: Orange Pictures / ForzaNEC.nl