Jasper Cillessen heeft betere tijden gekend. De 34-jarige doelman ging tegen SC Heerenveen voor de tweede keer op rij in een thuiswedstrijd gruwelijk in de fout en dat kostte NEC een punt tegen een concurrent in de strijd om de play-offs. Die play-offs die onder andere Cillessen per sé wilde halen, zo liet hij meermaals weten in interviews.

Zaterdag was hij even niet aanspreekbaar na de wedstrijd. Zondags kon hij zijn zinnen verzetten, toen de gehele selectie een bezoek bracht aan het jubileumfeest van de NEC Juniors in Ouwehands Dierenpark. En maandag, toen iedereen vrij was, meldde Cillessen zich op de club. Of ja, iedereen vrij: ook Marco van Duin, keeperstrainer, offerde zijn vrije dag op. “Ik wilde de zinnen verzetten en ben keihard gaan trainen. Gewoon ballen pakken, ballen pakken en ballen pakken. De kop moest leeg”, zegt Cillessen donderdag, een dag voor de wedstrijd tegen FC Twente.

Een wedstrijd waar Cillessen graag op vooruitkijkt. De doelman wil eigenlijk niet eens terugkijken, maar ontkomt er niet aan. “Ik heb de beelden van zaterdag natuurlijk weer geanalyseerd. Ik schatte de situatie volledig verkeerd in.” Het was, in eerste opzicht, extra opvallend dat Cillessen de bal überhaupt over de achterlijn wilde laten gaan. De hele wedstrijd probeerde Cillessen tempo te maken. Hij viel ballen aan, om ze zo snel mogelijk weer in het spel te brengen.

Een verklaring voor het laten lopen van de bal kan Cillessen wel geven. “We stonden best wel onder druk vanaf het moment dat Heerenveen de aansluitingstreffer maakte. Ik wilde dus de tijd nemen, om het probleem weer bij hun neer te leggen. Dan kon ik de bal goed raken, achter de laatste lijn leggen en konden wij onszelf wat lucht verschaffen”, zegt Cillessen nu. De doelman heeft zichzelf de laatste dagen wat lucht verschaft. Hij sprak met Rogier Meijer, maar zocht vooral steun bij vrienden en familie.

“Ik heb betere fases gekend, zo eerlijk moet ik zijn”, zegt Cillessen. “Maar ook die horen erbij. Het leven gaat met ups en downs. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier sterker uitkom. Dat is me tot nu toe door mijn hele carrière gelukt. Of er privéproblemen spelen? Ik snap dat jullie dat vragen, maar privé is voor mij privé. Ik word op het veld nergens door afgeleid. Ik heb de laatste tijd gewoon te veel fouten gemaakt en dat moet beter.”

En dus kijkt Cillessen vol goede energie vooruit. Tegen Twente verwacht hij vrijdag een heet potje. De doelman kan zich zijn enige editie met NEC in Enschede nog goed herinneren. “Vak P (fanatieke zijde, red.) had een jubileum en vierde dat met een hoop vuurwerk en rook. Later in die wedstrijd klom Onyewu (verdediger FC Twente, red.) nog op me: dat heb ik toen wel even gevoeld.” Maar het gevoel dat overheerste, was dat NEC toenmalig nummer 2 FC Twente twee punten afsnoepte: het duel eindigde in 1-1.

Om dat vrijdag weer voor elkaar te krijgen, heeft NEC een goede dag nodig. Maar het is ook wel een must, om minimaal een punt te pakken, wil NEC nog een rol van betekenis spelen in de strijd om de play-offs. “Voor ons is het niet meer relevant om zo ver door te kijken. Vanaf nu bekijken we het wedstrijd voor wedstrijd: tegen Twente willen we winnen. Lukt dat? Dan zien we vervolgens wel weer hoe we er dan voor staan.”

Foto: Orange Pictures