Het was een bijzondere dag voor Jasper Cillessen. De doelman speelde zijn 150e Eredivisiewedstrijd en speelde voor het eerst in jaren weer eens een Gelderse derby, die ditmaal in 0-0 eindigde. Na zijn fenomenale reddingen tegen Ajax kreeg Cillessen in Arnhem minder te doen, maar wat de goalie moest doen deed hij met verve. “Mijn 2023 had slechter kunnen beginnen.”

“Ik sta hier best positief”, vertelt Cillessen kort na het laatste fluitsignaal in de catacomben van stadion GelreDome. “Volgens mij hebben we ruim een uur met een man minder gespeeld. We creëren denk ik nog een aantal kansen en houden het achterin goed dicht. Over het algemeen heb ik dan een goed gevoel. Defensief staan we sterk en dat zie je vandaag ook terug. Daar zijn we dit seizoen al vaker voor beloond.”

Cillessen zag dat de rode kaart van Oussama Tannane na 22 minuten niet per sé slecht uitpakte voor zijn ploeg. “Eigenlijk krijgen we met een man minder meer ruimte om te voetballen. Toen kregen we ook nog een paar mogelijkheden om een doelpunt te maken. De tweede helft was wat minder, maar hielden we ons goed staande. Een punt is dan goed, denk ik.”

Nieuw jaar, zelfde Cillessen

Persoonlijk is de doelman sterk begonnen aan het nieuwe jaar. Na de WK-domper tegen het einde van 2022 is het Cillessen gelukt om zijn goede vorm door te zetten na de winterstop. “Mijn 2023 had slechter kunnen beginnen ja”, lacht de Groesbeekse sluitpost. “Maar ik had hier natuurlijk liever met drie punten gestaan. De nul houden is in ieder geval altijd lekker.”

Het was voor hem natuurlijk ook al even geleden, zo’n Gelderse derby. “Het was erg speciaal. Toen we vanochtend vanaf De Goffert wegreden stonden daar aardig wat supporters met fakkels. Dan weet je hoe erg het leeft. Als je het na gisteren tijdens de training nog niet doorhad, wist je het vanochtend wel. In de bus genieten we daar echt van.”

Afgelopen vrijdag was de keeperstrainer van het Nederlands Elftal, Patrick Lodewijks, in Nijmegen voor een gesprek met Cillessen. “Dat was een positief gesprek, want ik zit lekker in mijn vel. Nu is het kijken wat de toekomst gaat brengen. Daar kan ik nu wel heel veel over zeggen, maar ik moet gewoon blijven presteren. Dan zien we wel eind maart als de eerste selectie voor het Nederlands Elftal weer bekend wordt gemaakt of dat genoeg was. Ik ken iedereen uit de nieuwe staf van Ronald Koeman al van voorheen en heb daar ook een goed gevoel bij. Een schone lei dus.”

Ambitie

Het treffen met Vitesse was voor Cillessen zijn 150e Eredivisiewedstrijd. Gaan er nog veel duels op het hoogste niveau van Nederland bijkomen of is de doelman van plan om nog een stap hogerop te maken? “Ik heb het geluk dat ik al in het buitenland gespeeld heb en daar heb ik ook mooie jaren gehad. Maar ik heb niet meer de drive om een stap omhoog in het buitenland te maken. Zeg nooit nooit, maar ik ben bewust teruggekomen met een bepaald gevoel en een bepaald plan. Dat ga ik niet zomaar opgeven.”

Na het doelpuntloze gelijkspel treft NEC volgende week FC Emmen in de eigen Goffert. “Die moeten we gewoon winnen, klaar. Vandaag was een gewonnen punt, maar als je thuis speelt moet je drie punten pakken”, sluit Cillessen af.

Foto: Orange Pictures