Bert van Marwijk heeft Jasper Cillessen opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands Elftal. De bondscoach kiest voor een brede voorlopige spelersgroep, zodat de internationals en clubs met de trip rekening kunnen houden in hun planning voor de komende weken. De andere keepers zijn Jelle ten Rouwelaar, Tim Krul en Michel Vorm.
Met het oog op de oefenduels met Brazilië en Uruguay belegt bondscoach Bert van Marwijk een extra trainingsstage voor spelers die uitkomen in de Duitse en Nederlandse competitie en geen clubverplichtingen meer hebben. Deze trainingsactiviteiten vinden plaats op 24 en 26/27 mei. Plaats van handeling is de accommodatie van het Golden Tulip Victoria in Hoenderloo. Internationals die uitkomen in de hoogste divisie van de Engelse, Italiaanse of Spaanse competitie, worden vrijgesteld van deze trainingsdagen
Brazilië is op zaterdag 4 juni in Goiânia de eerste tegenstander van de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. In het Estádio Serra Dourada, dat plaats biedt aan 54.000 toeschouwers, klinkt om 16.10 uur (21.10 uur Nederlandse tijd) het eerste fluitsignaal.
 
Vervolgens reist Oranje af naar Montevideo. De ontmoeting met de Uruguayanen staat op woensdag 8 juni, vanaf 15.30 uur (20.30 uur Nederlandse tijd) op het programma. Estadio Centenario is het decor van het treffen tussen de ploegen van coaches Oscar Tabarez en Bert van Marwijk.
 
Beide speeldata zijn – volgens de internationale speeldagenkalender van de FIFA – gereserveerd voor activiteiten van de nationale teams. Oranje heeft in deze periode geen verplichtingen in het kader van EK-kwalificatie. De vijf groepsgenoten van Nederland komen begin juni wel in actie voor de campagne op weg naar Euro 2012.
 
De 29-koppige voorlopige selectie ziet er als volgt uit:
Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Hoffenheim), Jeffrey Bruma (Leicester City), Jasper Cillessen (N.E.C.), Eljero Elia (HSV), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Theo Janssen (FC Twente), Luuk de Jong (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Tim Krul (Newcastle United), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Hedwiges Maduro (Valencia), Joris Mathijsen (HSV), Robin van Persie (Arsenal), Erik Pieters (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Inter), Kevin Strootman (FC Utrecht), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Ron Vlaar (Feyenoord), Michel Vorm (FC Utrecht), Gregory van der Wiel (Ajax) en Demy de Zeeuw (Ajax).