Voor het eerst sinds 2004 kan een NEC’er zijn opwachting gaan maken in het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal heeft Jasper Cillessen namelijk bij de definitieve selectie van Oranje voor de Nations League-duels tegen Polen en België gehaald. Romano Denneboom was 18 jaar geleden de laatste die minuten maakte voor het nationale team terwijl hij bij NEC onder contract stond.

Cillessen werd in zijn eerste NEC-periode na het seizoen 2010-2011 al geselecteerd voor een oefenstage tegen Uruguay en Brazilië. Hij kreeg van bondscoach Bert van Marwijk toen niet de kans om zich op het echte strijdtoneel te laten zien. Pas twee jaar later zou Cillessen onder Van Gaal zijn debuut maken tegen Indonesië. Van Gaal hield altijd vertrouwen en mede dankzij hem kwam Cillessen al tot 63 optredens voor zijn land.

Italië-Nederland in oktober 2020 was lange tijd door blessures en ziekte de laatste interland van Cillessen, maar Van Gaal posteerde de doelman op bezoek bij België afgelopen juni weer onder de lat. In de 1-4 zege op België maakte Cillessen een dusdanig goede indruk dat hij een week later ook het thuisduel met Wales mocht keepen (3-2).

De laatste wedstrijden van de Nations League staan gepland op donderdag 22 september in Polen en zondag 25 september in de Johan Cruijf Arena tegen België. Als Nederland beide wedstrijden wint, gaat het naar de finales van de Nations League. Die mogen dan in Nederland georganiseerd worden. Naast Cillessen zitten de keepers Remko Pasveer, Andries Noppert en Mark Flekken bij de selectie.

Foto’s: Orange Pictures