Nog vier dagen, dan is het zover: de bekerfinale tussen Feyenoord en NEC. Dé kans voor de huidige NEC-selectie om geschiedenis te schrijven en de club de eerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis te schenken. Op doel staat al anderhalf jaar een keeper die weet hoe het is om grote wedstrijden te spelen, om prijzen te pakken. ForzaNEC spreekt Jasper Cillessen naar aanloop van de bekerfinale over finales spelen, een eventuele huldiging en zijn opvallende droomrol in de finale.

Hij stond onder de lat toen Nederland met 5-1 won van Spanje op het WK voetbal, won drie keer de Eredivisie en tweemaal de Spaanse beker, maar een KNVB Beker heeft Cillessen niet op zijn palmares. Het is een ontbrekende trofee in zijn indrukwekkende prijzenkast. Zondag hoopt hij deze toe te voegen. De doelman kan niet wachten. “Ik heb er echt heel veel zin. Dit zijn de speciale wedstrijden, die wil je meemaken.”

Mooiste wedstrijd ooit

Zijn keeperskwaliteiten brachten hem naar de Champions League met Ajax, FC Barcelona en Valencia. Hij mocht 65 keer het Nederlands Elftal vertegenwoordigen. Toch is Cillessen maar wat blij dat hij nu, op 34-jarige leeftijd, nog een finale met zijn NEC mag spelen. Volgens de keeper kan de finale tegen Feyenoord zich scharen bij de mooiste wedstrijden die hij ooit heeft mogen spelen. Dat is wel afhankelijk van het resultaat, geeft Cillessen aan. “We gaan na de wedstrijd bepalen waar deze in dat rijtje thuishoort, ik hoop in de top-drie. Afhankelijk hoe we hem winnen, kan hij op één komen.” Van welke duels krijgt de bekerfinale nog concurrentie? Volgens Cillessen zijn dat de 5-1 overwinning op Spanje, inmiddels bijna tien jaar geleden op het WK Voetbal van 2014 en zijn debuut in De Goffert.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Cillessen tijdens de gewonnen wedstrijd tegen PSV. Winst in de beker zou voor de doelman nóg specialer zijn (Foto: Rob Koppers)

De doelman heeft bakken aan ervaring, maar een bekerfinale speelde Cillessen nog nooit in Nederland. Wel was hij tweemaal toeschouwer vanaf de reservebank. Hij zag vanaf de kant hoe Ajax beide finales verloor. Namens Barcelona speelde hij wel in drie bekerfinales, waarvan twee gewonnen werden. Totale balans: 2-3. Hoog tijd volgens Cillessen om de achterstand ongedaan te maken. “In de wedstrijden die ik speelde staat het 2-1, maar laten we hopen dat we zondag de totale score gelijk kunnen trekken”, zegt de doelman met een glimlach.

Robin Roefs

Tot en met de kwartfinales verdedigde Robin Roefs het doel van NEC. Dit deed de keeper met verve, maar in de halve finale moest hij toch zijn plaats afstaan aan Cillessen. Laatstgenoemde geeft aan het niet meer over de plaatsvervanging te hebben gehad met zijn jonge collega, vooral om Roefs niet vaker te herinneren aan het feit dat hij is gepasseerd. “Als je het gaat bespreken, benadruk je het voor die jongen ook.” Belangrijkste is dat er geen kwaad bloed staat tussen de twee doelmannen. “Na de wedstrijd tegen Cambuur was Robin (Roefs, red.) de eerste die naar me toekwam, dat geeft aan hoe wij erin staan. Ik hoop dat wij met het hele keepersteam de beker omhoog mogen houden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Robin Roefs in actie tijdens de eerste ronde van de KNVB Beker (Foto: Rob Koppers)

Merkwaardige droomrol

Veel keepers zullen als kleine jongen hebben gedroomd van het spelen in finales. De spits van de tegenpartij schiet in de laatste minuut de bal richting de kruising, maar met een uiterste krachtinspanning houdt de doelman de bal eruit, waarmee hij zijn team de winst bezorgt. Dit beeld komt echter totaal niet overeen met Cillessens ideale scenario, geeft hij aan. “Ik hoop dat de jongens een fantastische avond hebben en ik eigenlijk een bijrol heb. Als ik nu mag tekenen dat ik geen rol speel (maar we wel winnen, red.), doe ik dat graag.” Wel weet de doelman dat dit geen al te realistisch scenario is. “De kans is wel aanwezig dat dit Feyenoord het mij heel lastig gaat maken.”

Gekkenhuis

Bij winst op de Rotterdammers zondag verovert NEC de eerste prijs uit het 124-jarig bestaan van de club. In dat geval houdt de Nijmeegse club een dag later, op de verjaardag van Cillessen, een huldiging. De 34-jarige sluitpost kan zich geen voorstelling maken van wat er allemaal loskomt in de stad, mocht NEC er met de beker vandoor gaan. “Ik ga het over me heen laten komen. Ik hoop dat we met zijn allen hier in Nijmegen een fantastisch feest gaan hebben. Wij willen maandag die beker tonen aan het publiek.”

Volgens Cillessen is bekerwinst mogelijk de bekroning van zijn carrière. “Het ultieme doel voor mij is om de beker te winnen met NEC. De beker is iets heel speciaals, dat is hier nog nooit gebeurd en we zijn nu zó dichtbij.” Een ruime week geleden kreeg de NEC-selectie al een voorproefje van een dergelijke huldiging. Na de overwinning op Vitesse werden de spelers als helden onthaald bij De Goffert en werd er al een spontaan feest gevierd. Dat smaakte voor de doelman naar meer. “Laten we hopen dat we nog zo’n feest als na Vitesse kunnen vieren, maar nu met écht iets tastbaars. Het wordt een gekkenhuis.”

Foto’s: Rob Koppers