Jasper Cillessen leek NEC vrijdagavond op de been te houden door een penalty te stoppen. Uiteindelijk moest de pingel over en verdubbelde RKC de score. NEC kwam dat niet meer te boven.

“Ik pak hem en achteraf blijkt dat Calvin (Verdonk, red.) te vroeg ingelopen is. Dat had ik niet door en Calvin ook niet. Dat is zuur”, begint de doelman het moment te analyseren. Het had zijn eerste redding op een penalty in de Eredivisie kunnen zijn, maar daar ging dus een streep door. Voordat die beslissing werd genomen, was de ontlading bij Cillessen duidelijk zichtbaar. “Het is een tijdje geleden dat ik een penalty gepakt heb. De laatste was in Spanje. Dus dan is het wel lekker op dat moment. Ik voelde dat het een cruciaal moment was en dat bleek ook wel achteraf. Als die 2-0 niet valt, geeft dat ons een boost, zoals tegen Heracles vorige week. Dan kan je je rug rechten, maar dat gebeurde nu niet.”

De doelman hikte niet tegen het moment aan dat hij een strafschop zou pakken. “Dat is iets wat de media creëren. Jullie maken er een groter ding van. Ik ben gewoon op een normale manier bezig zoals ik altijd heb gedaan omdat ik weet dat het wel komt.” Toch blijft de nederlaag een klap. “Op dit moment komt hij heel hard aan. Hier moeten we van leren. We hebben een relatief jonge groep met wel een paar ervaren krachten, maar we moeten de rug snel rechten. Volgend weekend wordt geen makkelijke”, doelt de Groesbeker op het treffen met zijn voormalig werkgever Ajax.

Welke lering moet NEC uit deze wedstrijd trekken? “Dat we nog niet zover zijn, dat we op ons gemak een wedstrijd kunnen starten. Zo simpel is het. Vorige week tegen Heracles kom je goed weg, omdat die tweede wordt afgekeurd. Maar het is nu wel twee competitiewedstrijden op rij dat we slecht beginnen en dat mag niet.”

Carnavalsweekend

Om de pijn te verwerken, staat er voor de Groesbeker wel een leuk weekend op de planning. “Als Groesbeker zijnde is de carnaval een leuk vooruitzicht, ondanks dat ik er met meer chagrijn heenga dan dat ik gehoopt had. De optocht komt precies voor mijn huis langs, dus ik ontkom er niet aan.” Hoe de doelman verkleed gaat, weet hij nog niet. “Ik kom uit een Groesbeekse familie. Er ligt nog genoeg thuis, de keuze is reuze.”

Daarnaast staat zaterdag natuurlijk de bekerloting op het programma. “Daar heb ik nul invloed op. Je kijkt daar met een goed gevoel naar uit. Het blijft wel speciaal. Alleen is de show eromheen vaak groter dan het moment zelf.” De rol van Cillessen in de beker blijft tot nu toe beperkt tot het zijn van reserve. Robin Roefs krijgt tot nu toe de voorkeur, maar wellicht dat Rogier Meijer nu het er op aankomt toch kiest voor zijn eerste doelman? “Dat moet je aan de trainer vragen. Ik wil spelen, net zoals ik iedere wedstrijd wil spelen. De trainer maakt de keuze en daar ga ik niet over. Robin heeft het fantastisch gedaan, maar er is niks over gezegd.”

Foto: Orange Pictures