Zaterdagavond neemt Jasper Cillessen het met NEC in Groningen op tegen de plaatselijke FC. Voor de doelman een kans op eerherstel na de blamage in de Gelderse Derby. ”Maar ook als ploeg zijnde willen we revanche.”

Als ploeg zijnde dus. Hiermee spreekt de Groesbeker direct een gedeeld groepsgevoel uit. En juist dat lijkt een belangrijke factor met het oog op de wedstrijd van zaterdag. Want revanche lijkt nodig wil NEC nog enige rol van betekenis spelen in het restant van dit eredivisieseizoen. Zeker met het oog op de felbegeerde achtste plek, die aan het einde van de rit recht geeft op deelname aan de play-offs voor de Conference League.

Geen favoriet

Met drie punten achterstand op de achtste plek ziet de Oranje-doelman momenteel geen favoriet voor die achtste plek. Wel erkent hij dat de afgelopen week gespeelde inhaalwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en RKC een gunstig verloop voor de Nijmegenaren kende. ”Het was voor ons een positieve meevaller wat RKC gedaan heeft (2-3 verloren, red.). Het gat met hen kon zes punten worden, maar is nu drie punten. Ook treffen we met Heerenveen nog een directe concurrent”, blikt Cillessen alvast vooruit op een van de resterende twee thuiswedstrijden. ”Nu moeten we het zelf weer gaan doen.”

Steun

Zelf doen dus, doelt de doelman op het zelf presteren van NEC tijdens de komende wedstrijden. Maar na zo’n verloren wedstrijd als de derby lijkt het niet gek om steun te zoeken. Of ten minste te ontvangen. Doet de doelman dit dan ook wel eens, bijvoorbeeld bij familie of vrienden? ”Nou ja, na de derby ben ik eerst zelf rustig naar huis gereden. Daarna ben ik doorgegaan naar mijn familie. Daar probeer je het dan van je af te praten en daarna kan je door. Hoe vervelend dat soms ook is.” Op de vraag of de bondscoach nog iets van zich liet horen na de derby was Cillessen overigens direct duidelijk: ”Nee, en dat hoeft ook helemaal niet. Ik ben ook volledig met NEC bezig.”

Verjaardag

Volle focus op NEC dus. Of ja, mét NEC óp FC Groningen. En dat op de verjaardag van de oud-doelman van FC Barcelona. Op de vraag hoe het met de motivatie richting het treffen met FC Groningen zit antwoord Cillessen dan ook gedecideerd. ”Ik heb heel veel zin om op mijn verjaardag gas te geven! Drie punten zouden dan ook een heel mooi cadeau zijn.” De bijna 34-jarige doelman weigert tot slot in te gaan op een eventueel mislukt seizoen na het mislopen van de play-offs. ”Ik kan het er niet over hebben en ik wil er ook niet aan denken. De kans op play-offs is ook nog aanwezig”, sluit de sluitpost strijdvaardig af.

Foto: Orange Pictures