Tjaronn Chery is NEC’er. De 35-jarige middenvelder trainde vrijdag voor het eerst mee met de selectie en kan er zondag tegen Go Ahead Eagles gelijk al bij zijn. Hij is blij om terug te zijn in Nederland bij zijn familie.

“Ik heb een vrouw en drie kinderen. Mijn jongste zoontje Chez van vijf maanden is in Israël geboren. We waren in Nederland op familiebezoek en toen heeft hij gezondheidsproblemen gekregen”, begint de aanwinst over de reden dat hij naar Nederland is teruggekeerd. “Ik ben daarna teruggegaan naar Israël en zij zijn hier gebleven. Ik wilde gewoon dichtbij mijn familie zijn, want Chez heeft een hoop onderzoeken. Nu gaat het wel beter, dus dat is het belangrijkste. Ik ben blij dat we een oplossing hebben kunnen vinden voor zes maanden en dat ik bij ze in de buurt kan zijn.”

Het plan van de middenvelder is wel om na deze zes maanden mét familie terug te keren naar Maccabi Haifa. “Ik heb hierna nog een jaar contract. Ze wilden niet dat ik ging. Ik ben aanvoerder en één van de belangrijkste spelers van de club. Ik ben daar vier en een half jaar geweest en heb veel gewonnen. Maar het zijn ook gewoon mensen, dus ze begrepen mij wel. Ik heb ze eerlijk gezegd dat ik van de club Maccabi Haifa hou, maar op dit moment is mijn familie het belangrijkste. Ze hebben van alles geprobeerd om mijn hele familie naar Israël te krijgen, maar mijn zoontje kan nu niet vliegen. Op een gegeven moment zeiden ze ook van: Als jij je niet goed voelt, moet je gewoon naar je familie gaan.”

Andere clubs

Dus was een tijdelijke stap naar Nederland de enige optie. Er waren een aantal clubs in de race voor de handtekening van Chery, waaronder ook Heerenveen en Vitesse. “NEC was één van de eerste clubs die mij wilde hebben. Ik had meteen een goed gevoel. In Israël heb ik het Nederlandse voetbal gevolgd. Ik zag dat NEC goed speelt en een goede trainer heeft. Eigenlijk liep het allemaal heel snel. Ze lieten duidelijk merken dat ze mij er graag erbij wilden hebben. Bram Nuytinck had mij vorige week al een berichtje gestuurd met ‘leuk dat je komt en we wachten op jou’. Dat is leuk om te horen en ook belangrijk.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Chery speelde zijn laatste Eredivisiewedstrijd in 2015. Toch is er volgens de middenvelder, die in die jaren het Nederlandse voetbal is blijven volgen, weinig veranderd. Nog steeds zijn er veel jonge jongens die doorkomen. Ik heb natuurlijk lang niet in Nederland gespeeld of bijvoorbeeld Nederlands gesproken in de kleedkamer. Soms maak ik nu nog fouten omdat ik Engels ga praten. Niet omdat ik zo goed Engels kan, maar omdat ik dat gewend ben, haha.” Ook is hij zelf weinig veranderd in al die jaren. “Ik ben nog steeds dezelfde Chery. Ik ben wel wat ouder en wijzer geworden. Maar ik blijf een straatratje, altijd volle bak geven.”

Champions League

Wat is dan het niveauverschil tussen de competitie in Israël en Nederland? “Dat weet ik niet. Ik zat wel bij het grootste team van Israël en we zijn drie keer kampioen geworden. Ik heb daar mooie dingen meegemaakt en een hoog niveau gehaald. Het Nederlandse voetbal is gewoon goed, spelers met goede techniek en verzorgd voetbal. Nederland staat over de hele wereld hoog aangeschreven en ook bij mij.”

Dat Chery een hoog niveau heeft aangetikt bij Maccabi Haifa wordt duidelijk als je ziet tegen welke teams hij het in de Champions League heeft laten zien. “Dat was voor mijzelf een bijzonder moment. Als je realistisch bent, verwacht je dat niet meer op je 34e. Ik heb twee goals gemaakt. Eentje tegen Paris Saint-Germain en eentje tegen Benfica. Daarnaast had ik ook een mooie assist tegen Juventus. Ik was ook echt blij met deze poule. Als je dan Champions League speelt, wil je met alle respect niet naar Eintracht Frankfurt. Dan maar gelijk de grote clubs. Ik kan in Israël door mijn prestaties ook niet meer normaal over straat.”

Tekst gaat verder onder de video.

Terug in Nederland

De huurling had voor zichzelf een plan uitgestippeld hoe zijn carrière zou eindigen. Een terugkeer naar Nederland kwam daar niet in voor. “Eerst niet. Ik ben overal geweest. Ik ben vanuit Nederland naar Engeland, China, Turkije tot Israël en ik dacht misschien ga ik wel afsluiten in Amerika of Dubai. Eigenlijk was ik gewoon niet van plan om terug te gaan, maar nu is het ook wel lekker om in de Eredivisie te spelen.”

Nu is hij toch terug en vol goede moed. Vrijdag stond hij voor het eerst in Nijmegen op het trainingsveld. “Ik heb een halve training meegedaan, omdat ik deze week nog een wedstrijd moest spelen. Zaterdag train ik vol mee en als het goed is kan ik er zondag gewoon bij zijn. De clubs zijn nu bezig en volgens mij ziet dat er goed uit (later op de dag kwam het nieuws dat Chery speelgerechtigd was, red.). Dan ga ik zondag mijn debuut maken.”

De vraag is dan alleen waar Chery gaat spelen. Magnus Mattsson kent een weergaloos seizoen op de plek waar de huurling van Maccabi Haifa normaal zelf staat. “Ik weet niet precies nog hoe we gaan spelen, maar we kunnen met twee aanvallende tienen spelen of ik kan hangend aan de rechterkant. Ik vind mijn plek wel ergens tussen de linies. We zullen wel zien hoe het gaat. Ik maak me niet druk waar ik kom te spelen. Ik vind mijn plekje wel en ga het team proberen te helpen richting de play-offs.”

KNVB Beker

Dat is wel het doel voor de middenvelder: met NEC de play-offs in. “Ik ben altijd positief. Toen ik in Israël kwam, verklaarden mensen mij voor gek omdat ik een bonus wilde voor als we kampioen werden. Dat soort dingen doe ik altijd. Maar ik heb ook gezegd, zonder mij moet deze groep al de play-offs halen. We hebben een goed team met veel talenten. Ik ben gewoon blij om aan te sluiten en mijn steentje bij te dragen.”

Maar wellicht kan NEC zich ook zonder play-offs plaatsen voor Europa. 6 februari wacht de oude club van Chery, ADO Den Haag, in de beker. “Dat is het makkelijkste ja”, refereert Chery aan het plaatsen voor Europa via het winnen van de beker. “Dat deden we toen met FC Groningen ook en zaten we gelijk in Europa. Het belangrijkste is dat ik welkom ben hier. Ik ben er klaar voor en ben fit, dus ik heb er zin in”, sluit een gemotiveerde Chery af.

Foto: Orange Pictures