Cihat Çelik zou in de toekomst het liefst in Turkije spelen. Dat vertelt hij in een openhartig gesprek met het Brabants Dagblad. Daarin gaat het onder meer over de islam en hoe zijn geloof eigenlijk niet past in de westerse sportwereld.

Als jonge jongen haalde Çelik zijn vwo, terwijl hij ondertussen al een contract tekende als voetballer in een Westerse wereld die totaal niet past bij zijn geloofsopvatting. "Ik merk dat de islam totaal niet is geaccepteerd in de voetballerij.” Çelik haalt het voorbeeld aan van FC Utrecht-speler Nacer Barazite, die de hand van verslaggeefster Helène Hendriks niet wilde schudden. Dat kwam hem op een hoop kritiek te staan. “Ik begrijp dat niet. Waarom is dit in Nederland zo’n groot nieuws?”

Voor Çelik zou het misschien beter zijn om in Turkije te leven en voetballen. Çeliks ogen glunderen al bij de gedachte. “Ik heb ook verschillende aanbiedingen gehad, maar voor mijn ontwikkeling als voetballer is het nu beter om in Nederland te blijven. Als Nederlandse jeugdinternational ben je gewoon heel aantrekkelijk voor Turkse clubs. Zeker als je Turks bloed hebt.” Later wil Çelik dan ook in Turkije spelen.

Çelik, die al te horen kreeg dat NEC hem graag wil verhuren om ervaring op te doen, is ook al benaderd om voor het Turks jeugdelftal uit te komen. Daar wil hij nog mee wachten. “Ik ontwikkel me nu nog beter als Nederlandse jeugdinternational denk ik. De opleiding is hier beter. Maar als me later de keuze wordt voorgelegd of ik voor Nederland of Turkije wil uitkomen, kies ik voor Turkije. Ik zing bewust het Wilhelmus niet.”

Klik hier als je het volledige verhaal wil lezen via Blendle.

Foto’s: Rob Koppers