NEC zit in diepe problemen na de thuisnederlaag tegen directe concurrent Excelsior. Robin Buwalda, misschien wel de man of the match aan de kant van de Nijmegenaren, was na afloop zichtbaar geïrriteerd over het aanvallende vermogen van zijn teamgenoten, maar toonde zich ook gewoon schuldbewust.

Bij de tegengoal van Mike van Duinen ging het een en ander mis achterin. "Dat is inderdaad niet goed, Dario en ik hadden beter moeten communiceren. Het is ook een perfecte bal, die mag nooit zo makkelijk gegeven worden. Hij kopte hem goed in. Je moet als verdediger ook kritisch zijn, misschien moet ik naar hem toestappen en de man achter mij loslaten. Misschien moet Dario beter om zich heen kijken en een stap terugzetten. Dat zijn details, maar daar gaat het nu wel over. Als je zelf ook gewoon scoort, kan zoiets altijd gebeuren. Maar het is inderdaad niet goed verdedigd."

Peter Hyballa begon opnieuw met vijf verdedigers aan de wedstrijd. Buwalda staat achter die beslissing, niet alleen omdat hij dan in de basis begint. "In dit systeem kunnen wij gewoon het best voetballen. We waren vandaag ook weer de bovenliggende partij. We spelen dan wel met drie centrale verdedigers, maar als we aan de bal zijn staan Golla en ik heel hoog en staat Dumic. De backs spelen bovendien als buitenspelers. Aanvallend is het risicovol, maar verdedigend heb je veel stabiliteit."

In de tweede helft was NEC het gif dat in de eerste helft nog bij vlagen zichtbaar was helemaal kwijt. Vanaf de tribune lijkt dat op opgeven, maar dat ontkent Buwalda. "We geven het zeker niet op dan. We hadden afspraken moeten maken. Gaan we lange ballen hanteren of blijven we voetballen? Nu was het een beetje er tussenin. Eigenlijk moet je gewoon de ballen erin gooien. Maar dan gaan we opbouwen en dan hoor je het publiek al. Zij willen de ballen erin gegooid hebben. Dan moet je Dario of Golla voorin zetten. Voetballend kwamen we er namelijk de hele wedstrijd niet doorheen, dus dan moet je opportunistisch gaan spelen."

Nu is er twee weken tijd tot de volgende wedstrijd, waarin er sowieso het een en ander te gebeuren staat. "We moeten praten met elkaar. Ik weet niet wat de concurrentie gaat doen, maar als zij allemaal winnen moet je je gaan focussen op de play-offs. Tegen AZ en SC Heerenveen wordt het heel lastig, zo simpel is het. Zo reëel moet je wel zijn. Je kan niet blijven dromen dat je nu twee keer gaat winnen en dat het zo goedkomt. Wij gaan die wedstrijden zo heel moeilijk winnen. We moeten nu de doelpunten gaan maken. Mij maakt het niet uit wat je probeert, als je maar iets probeert. Vandaag was het gewoon te weinig." 

Foto: Rob Koppers