Waar de Nijmeegse verdediging in het uitduel tegen Telstar (0-3 overwinning) als een huis stond, was dat tegen TOP Oss een wereld van verschil. De ploeg van trainer Jack de Gier werd afgedroogd: 1-5. Iets wat volgens Robin Buwalda onverklaarbaar is.

,,Iedereen zat vol ongeloof in de kleedkamer”, begon de 24-jarige verdediger tegen ForzaNEC.nl. ,,Het was muisstil. Wat hier gebeurd is, is niet te verklaren. We hadden in de eerste helft helemaal niet het gevoel dat we gingen verliezen, ook na de eerste goal niet. In de rust probeerde we het een en ander om te zetten en vol vertrouwen gingen we het veld weer op. Als de bal er dan na één minuut weer in ligt, komt dat hard binnen.”

Het was voor het eerst dat NEC in een thuiswedstrijd verloor van TOP Oss. Met dit scenario had niemand rekening gehouden. Na de derde tegengoal verlieten honderden supporters het stadion. ,,Het leek op een gegeven moment net een trainingspartijtje”, vertelde Buwalda , die in de basis startte vanwege blessures. ,,We konden elkaar vandaag gewoon niet vinden. We hebben als team gefaald. Dit voelt zwaar vernederend.”

Tijd om deze wanprestatie te verwerken, is er nauwelijks. Donderdag wacht het bekerduel tegen Fortuna Sittard. ,,We moeten dit zo snel mogelijk vergeten”, zei Buwalda. ,,We zijn topsporters en hier moeten we als team mee omgaan. Veel jongens, waaronder ikzelf, hebben bij deze club al meer meegemaakt. De degradatie bijvoorbeeld. We moeten nu als team opstaan.”

Foto: Rob Koppers