Robin Buwalda mocht door een blessure van Mikael Dyrestam als rechtsback starten aan de wedstrijd en mocht door een andere blessure van Wojciech Golla na 35 minuten zelfs als centrale verdediger spelen. De verdediger is blij met de drie punten en met de kans die hij kreeg van trainer Peter Hyballa. 

"Ik zat prima in de wedstrijd, zoals iedereen. We scoorden gelijk twee keer, dus dat voelde gewoon goed", vertelt Buwalda, die tien minuten voor rust zijn rechtsbackpositie overgaf aan Michael Heinloth. Buwalda kwam toen naast Dumic te staan. Dat was voor hem geen moeilijke aanpassing. "Ik speel genoeg wedstrijden bij Jong NEC als centrale verdediger en daar gaat het gewoon hartstikke goed. Op zo’n moment moet je er gewoon staan. Dan heb je geen keus. Als het dan slecht gaat, word je daar op beoordeeld. Maar vandaag vond ik het wel oké gaan, niet top, zeker niet mijn beste niveau, maar dat gaat zeker wel nog komen."

De samenwerking met Dumic ging volgens Buwalda prima. "We trainen vaak genoeg met andere basisopstellingen en dan speel ik of met Dumic of met Golla en die samenwerking moet er natuurlijk zijn", aldus Buwalda, die wel goed weet wat zijn favoriete positie is. "Rechts centraal, op de plek van Dumic. Dat is mijn beste positie. Rechtsback kan altijd in zo’n noodsituatie als nu, dan kan je me altijd op rechtsback neerzetten. Daar speel ik gewoon graag, in dienst van de ploeg. Het is niet mijn beste positie, maar als ik er kan spelen, speel ik er graag. Mijn doelstelling is ook om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen dit jaar en ik heb er nu weer één meegepikt."

Toen het in de rust al 3-0 stond, kon NEC de wedstrijd rustig uitspelen. "Het was eigenlijk niet de bedoeling om in te zakken. Toch gebeurt dat, dan kunnen zij wel goed onder de druk uit voetballen. Dan worden wij wel gedwongen om vanuit de eigen zestien te counteren. We kwamen er nog wel een paar keer gevaarlijk uit, maar we waren wel nog slordig aan de bal. Maar goed, we stonden 3-0 voor en zij waren niet echt gevaarlijk, dus de organisatie stond gewoon goed. Dan moet je de wedstrijd gewoon uitspelen. En de nul houden is zeker lekker. 

Het is wel zichtbaar dat NEC in eigen huis een stuk beter presteert dan in uitwedstrijden. Thuis werden maar liefst dertien van de achttien punten gepakt. "Ik denk dat het echt een voordeel is. Thuis zijn we sterker dan uit. We moeten nog beter worden in uitwedstrijden, maar thuis zijn we inderdaad een stuk sterker."

Over de blessures van Mikael Dyrestam en Wojciech Golla is nog niet al te veel bekend, maar Buwalda kan er in ieder geval rekening mee houden dat hij de volgende wedstrijd wellicht ook in de basis begint. "Wij hebben nog één wedstrijd te gaan tegen Excelsior en er is nu een grote kans dat ik die ga spelen. Ik ga daar gewoon voor trainen en me er op focussen."

De wedstrijd tegen Excelsior wordt een belangrijke pot, volgens de verdediger die afgelopen zomer nog overkwam van tegenstander ADO. "Dat is een wedstrijd die we niet moeten onderschatten. Excelsior kan thuis gewoon heel goed voetballen vaak en wij moeten er iets tegenover zetten. Het liefst zoals we in de eerste helft speelden. En dan denk ik dat het weer een heel spannende pot gaat worden om de drie punten. Het zijn voor ons gewoon lastige wedstrijden, het is de laatste wedstrijd voor de winterstop, dus zij zullen er thuis alles aan doen om de drie punten te pakken, dus dat wordt echt een zware wedstrijd."