Veel lichtpuntjes kon Robin Buwalda niet benoemen na de 0-4 nederlaag tegen PSV. Eentje dan, de fans. De supporters van NEC ging na rust, toen het al 0-4 stond, als een twaalfde man achter hun verliezende elftal staan. “Schitterend gedaan”, zei de verdediger tegen ForzaNEC.nl.

Na het verlies staken Hyballa en zijn mannen de koppen weer bij elkaar, midden op het veld. “Dat is iets van de trainer, dat wil hij graag. Het is ook goed. Normaal loopt iedereen na zo’n nederlaag met de kop naar beneden weg. Hij wil even iedereen bij elkaar. PSV was gewoon een stuk sterker. We hebben wel even het publiek bedankt. Geweldig dat ze nog sfeer maakten na rust.”

Veel reden tot feest hadden de Nijmeegse toeschouwers niet. NEC keek al na 25 minuten tegen een 0-4 achterstand aan. “Ik hoopte op een leuke 2-1, maar we gaven de goals te snel weg. De eerste minuten begonnen we veelbelovend. Die 0-1 kwam uit het niets. De twintig minuten daarna was het open huis. Dan zijn ze er razendsnel uit en gaat elke bal erin.”

Aanvallend
Hyballa koos voor een uiterst aanvallende tactiek. “Dat was het plan, om zo fel en aanvallend te beginnen, zodat we het publiek meteen achter ons krijgen. Maar als je zo’n bal tegen krijgt, kan die hele tactiek de prullenbak in.”

Buwalda keek ook kritisch naar zichzelf en zijn ploeggenoten. “Bij de 0-2 stond de restverdediging niet goed. Dario was mee naar voren. Ik dekte niet door en maakte een slippertje, waardoor Narsingh makkelijk langs me kon. Die bal ging naar de andere kant van het veld, waar niemand van ons stond omdat we allemaal ver naar binnen stonden. Pereiro, helemaal vrij. Goed uitgespeeld, maar wij stonden gewoon niet goed.”

Geen tegengoals meer
In de rust werd er weinig gezegd in de kleedkamer van de Nijmegenaren. “Iedereen baalde natuurlijk. Niemand had dit verwacht. We zeiden tegen elkaar dat we in ieder geval geen goals meer tegen wilden krijgen. Dat is gelukt”, zei de verdediger als een boer met kiespijn.

“We moeten toch kijken naar hoe we hiervan kunnen leren en gewoon doorgaan. PSV is een titelkandidaat. We moeten zorgen dat we tegen ploegen als Sparta en Willem II, die we de komende weken treffen, wel punten gaan pakken. Hier konden we bonuspunten pakken. Voor het publiek misschien een mooie wedstrijd, maar die kun je op deze manier verliezen.”

Foto: Rob Koppers