Dat FC Oss – NEC topografisch niet mag worden gezien als een derby, kan-ie wél gezien als een kleine burenruzie. De afstand tussen het Goffertstadion en het Frans Heesen-stadion in Oss is namelijk maar 30 kilometer. Waarschijnlijk is het qua reistijd vanaf Nijmegen naar het plaatselijke FC Oss nog wel korter dan naar het GelreDome in Arnhem. De burenruzie tussen de nummer negen en koploper van de ‘Juup’ begint vrijdag 9 december om 20.00 uur en staat onder leiding van Reinold Wiedemeijer. 

De Brabanders, die vorig seizoen troosteloos op de vijftiende plaats eindigden, presteren ook dit seizoen bijzonder wisselvallig. Al wisten ze afgelopen vrijdag op bezoek bij de langst diende Jupiler League-club, FC Eindhoven, echter wel met de drie punten richting Oss te keren; 1-3. Het geeft de mannen van trainer Klaas Wels vertrouwen voor het duel met de kampioenskandidaat van de Jupiler League.

Over vertrouwen gesproken. NEC verloor vorige week maandag weliswaar met 3-2 op bezoek bij het Telstar van Mike Snoei, maar rechtte vrijdag de rug tegen het nietige Dordrecht. In eigen huis voetbalde NEC als vanouds en wervelde het tegen de Zuid-Hollanders; 6-0. Dankzij deze driepunter snoerde NEC de criticasters de mond en blijft het keurig lijstaanvoerder. Achtervolger Fortuna Sittard leek maandagavond NEC een handje te helpen, maar boog een 2-0 achterstand verrassend om in een 2-3 overwinning. Het verschil tussen nummer één NEC en twee Fortuna Sittard is vier punten.

Bij FC Oss worden dit seizoen de goals voornamelijk gemaakt door de aanvallend ingestelde middenvelder Fatih Kamaci. Waar de voorbije seizoenen vooral spits Tom Boere aan de lopende band scoorde, moeten de Ossenaren het nu hebben van een scorende middenvelder. Kamaci maakte tot dusverre zeven goals voor de Osse formatie. Richard van der Venne volgt met vijf doelpunten.

De weersvoorspellingen voor vrijdag beloven weinig goeds. Net als in het Frans Heesen-stadion zal er in de rest van het land een grote kans zijn op sneeuw en gure windstoten. Maar gezien het feit dat FC Oss een kunstgrasmat ter beschikking heeft en de temperatuur schommelt rond het vriespunt, hoeven beide ploegen niet echt te vrezen voor een afgelasting.