NEC heeft met verbazing gereageerd op de uitspraken van burgemeester Hubert Bruls tijdens de Nijmeegse gemeenteraad. Na aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de Gelderse derby staat er voor morgen een evaluatiemoment gepland met de vierhoek.

“Allereerst willen we nogmaals benadrukken dat hetgeen zich afgelopen zondag heeft afgespeeld absoluut niet door de beugel kan. Dit hoort niet bij de club N.E.C. en we zullen er alles aan doen om de schuldigen te straffen. Dat hebben we de afgelopen dagen al meermaals aangegeven en daar kan dan ook geen misverstand over bestaan. Ook niet richting de burgemeester. “We hebben dan ook met verbazing kennisgenomen van diens uitspraken vanavond. Met zulke teksten lopen we vooruit op de evaluatie die nog moet plaatsvinden én worden er verwachtingen opgelegd met zeer verstrekkende gevolgen. Dat lijkt ons niet de bedoeling”, stelt woordvoerder Nick van der Cammen namens de club.

“Morgen wordt er door de vierhoek geëvalueerd. Daar komt, door de woorden van de burgemeester, nu extra druk op te staan. Als N.E.C. hebben we van meet af aan gecommuniceerd dat we niet op de zaken vooruit wilden lopen en geen voorbarige conclusies wilden trekken. Daar blijven we bij. Dit soort zaken dienen eerst besproken te worden in de vierhoek. Dat is ook logisch, want zo hoor je met elkaar te communiceren en niet in het openbaar. Zo zijn we ook gewend bij N.E.C. te werken. Om die reden gaan we op dit moment niet verder in op deze situatie. Algemeen directeur Wilco van Schaik schuift deze week aan in de vierhoek en gaat daar het gesprek aan.”

Oorspronkelijk bericht: Bruls: “Wat er gebeurd is vóór, tijdens en na de wedstrijd is een schande voor onze stad”

Burgemeester Hubert Bruls heeft tijdens de Nijmeegse gemeenteraad laten weten dat hij wilt dat de relschoppers na de Gelderse derby een levenslang stadion- en omgevingsverbod moeten krijgen. Daarnaast wilt hij uitpubliek gaan weigeren en eventueel zelfs een ban op ‘een aantal thuissupporters’ bij het duel.

Daar blijft het voor de burgemeester niet bij. Wanneer deze straffen niet worden toegepast dreigt Bruls zelfs met het intrekken van de ‘speelvergunning’ van de club, die zij elk jaar aan moeten vragen bij de lokale autoriteiten. “Genoeg is genoeg. Wat er gebeurd is vóór, tijdens en na de wedstrijd is een schande voor onze stad. Wat mij betreft krijgt iedereen die zondag betrapt is een levenslang stadion- en omgevingsverbod. Zo niet dan trek in de vergunning van NEC in. Je hoort veel dat de enige oplossing het weigeren van uitsupporters is, maar volgens mij moeten we ook gaan denken aan het weigeren van een aantal thuissupporters”, aldus Bruls.

“Voor de wedstrijd stonden de seinen al op rood. Daarom hebben we ook een enorme politiemacht op de been geholpen en achter de hand gehouden”, stelt de Nijmeegse burgemeester. “Ook al hadden we 500 in plaats van 150 agenten ter plaatse, het had niet uitgemaakt in deze situatie waarin honderdtallen mensen van binnen en buiten het stadion maar één doel hadden: alles vernietigen en kapotmaken. Het leek soms wel een loopgravenoorlog.”

Het beruchte spandoek

Naast de supporters wil Bruls het ook over een waslijst aan zaken hebben met de club. Hieronder valt bijvoorbeeld het vaak gebruikte woord ‘homo’ binnen het stadion en het spandoek (‘Pure Haat’) dat werd getoond toen de spelers van beide teams het veld betraden. “Dat is iets wat ik met graagte opneem met de club. Als je haat zaait, krijg je ook haat terug. Schijnbaar is er een aantal mensen waarvan het moreel kompas behoorlijk van slag is geraakt. Ook binnen de club.”

Foto’s: Rob Koppers