Hubert Bruls staat nog steeds achter zijn beslissing om een noodbevel af te geven rond NEC-Roda JC en het daaropvolgende politiegeweld. Supporters van NEC werden met harde hand van het terrein gewerkt en de ME voerde zonder waarschuwing charges uit. Bruls baalt ervan dat dat nodig was.

“Het grootste deel van de supporters verliet zonder problemen het stadion”, zegt Bruls tegen De Gelderlander. “Pas bij de laatste groep sloeg de vlam in de pan. Dan praat je echt over een groep van niet meer dan 100 supporters, die ook al tijdens de wedstrijd voortdurend de coronaregels aan de laars lapten door te dicht bij elkaar te staan.  Uiteindelijk moest zelfs de Mobiele Eenheid er aan te pas komen. Dan vallen er klappen, helaas. Dat vind ik heel jammerlijk, zoiets hebben we al jaren niet meer gezien. Ik heb er de rest van de avond enorm van gebaald. Vrijdagochtend  was dat gevoel nog niet weg.”

Bruls vertelde ook dat hij het noodbevel had afgegeven om zicht te blijven houden op de groepsgrootte voor het stadion. De burgemeester was niet blij dat een grote groep fans de spelersbus zaterdag opwachtten na het duel met Almere City FC. “Het noodbevel werkte uitstekend: op het Stadionplein waren nauwelijks mensen zonder kaartje, ook na de wedstrijd niet.”

Volgens Bruls hadden fans van NEC geluk dat ze bij de wedstrijd mochten zijn. Dat maakte de situatie voor hem ook anders dan bijvoorbeeld bij andere clubs die iets te vieren hadden. Daar waren geen supporters welkom op de tribune. “De spelers hebben na de wedstrijd overigens een lange ereronde gelopen en er is gecommuniceerd naar het publiek dat de selectie van NEC niet zou verschijnen op het Stadionplein. Is het dan in alle redelijkheid zo moeilijk om na zo’n wedstrijd rustig naar huis te gaan?”

Bruls zei eerder al tegen De Gelderlander dat er geen officiële huldiging zal zijn als NEC de finale van zondag tegen NAC Breda wint.

Foto: Rob Koppers