Mocht NEC op 21 april voor het eerst in de geschiedenis van de club de beker winnen, dan komt er geen huldiging in het centrum van Nijmegen. Dat vertelt burgemeester Hubert Bruls.

Het zou volgens de burgemeester in gesprek met De Gelderlander voor teveel problemen zorgen. Verder heeft de gemeente nog niet met NEC om tafel gezeten om eventuele mogelijkheden te bespreken. Toch is de lokale driehoek duidelijk: er komt wat hen betreft geen feestje in het centrum van de stad. “Zo’n huldiging vraagt om een terrein dat je goed af kunt zetten. Je moet een deel van het verkeer stilleggen. En het heeft allerlei consequenties voor de openbare ruimte”, legt de burgemeester uit. “Daarom is de voorkeur van de driehoek een huldiging niet in de buurt van het centrum te organiseren.”

De laatste huldiging van NEC was ook al niet in het centrum. Toen de Nijmegenaren in 2015 kampioen werden van de toenmalige Jupiler League, waren de festiviteiten op De Wedren. “Daar is toen voor gekozen omdat het bij een eerdere huldiging niet lekker ging in het centrum”, haalt Bruls de huldiging in 2003 op het Kelfkensbos aan. “Dat lag met name politieagenten nog vers in het geheugen.”

Grote schermen in de stad

Het laatste volksfeest van NEC was in 2021. Toen mocht vanwege corona een echt promotiefeest officieel niet doorgaan, maar waren er duizenden mensen na afloop naar De Goffert gekomen om het feest met de selectie te vieren. Bruls ziet dat ook als optie. “Daarover is nog niets beslist. Al snap ik dat een huldiging in het stadion niet de voorkeur heeft. Wij denken dat er rondom de Goffert terreinen zijn die je goed af kunt zetten. Maar we moeten nog horen hoe de club erover denkt.”

Verder is er nog onduidelijk hoeveel supporters NEC mag meenemen richting Rotterdam. Of er voor de thuisblijvers grote schermen in het centrum geplaatst gaan worden, laat Bruls aan de horeca. “In eerste instantie ligt het initiatief daarvoor niet bij de gemeente. We zullen eerst moeten afwachten of daar verzoeken vanuit de horeca voor komen.”

Foto: Rob Koppers