‘Football without fans is nothing’. Een kreet die de afgelopen jaren geregeld de rondte deed en dinsdagmiddag maar weer eens werd onderstreept. De 72 resterende minuten van FC Groningen – NEC verliepen allesbehalve frivool en energiek, maar leverden NEC uiteindelijk wel drie punten op. Jordy Bruijn kroonde zichzelf in de slotfase vanaf de strafschopstip tot matchwinner.

Er voltrok zich vanaf minuut 17:26 een treurig schouwspel in de lege Euroborg, waar de gevoelstemperatuur door een straffe wind rond het vriespunt lag. NEC had weliswaar meer grip op het duel dan zaterdag, de grootste kans in de openingsfase was wederom voor de thuisploeg. Philippe Sandler treuzelde lang met de bal aan de voet en leverde het spelvoorwerp vervolgens kinderlijk in in de as van het veld. Jasper Cillessen had in twee instanties antwoord op het schot van Tomas Suslov.

Rommelig

Cillessen, die niet helemaal hersteld leek van zijn blunderende optreden tegen Vitesse en meermaals slordig balverlies leed, ging vermoedelijk maar met een weinig voldaan gevoel de kleedkamer in. Telkens als zijn ploeg in de buurt van het vijandelijke doel kwam, leed het slordig balverlies. Het resulteerde in een onrustig spelbeeld waarin NEC tot geen uitgespeelde kans kwam.

Dat werd in de tweede helft niet anders, al zakte FC Groningen toen wel heel ver in. NEC testte Peter Leeuwenburgh pas na 65 minuten spelen voor het eerst. De doelman van de FC moest gestrekt op een inzet van Jordy Bruijn. Bruijn, die duidelijk spelritme mist, deed dat vanuit buitenspelpositie, dus het feest was hoe dan ook niet doorgegaan. De poging van Bruijn was, gecombineerd met het brengen van Anthony Musaba en Pedro Marques, wel het startsein van een energieke slotfase waarin beide ploegen voor de winst zouden gaan. Voor nummer 17 Groningen is de situatie al uitzichtloos, bij alles minder dan een zege nagenoeg onmogelijk.

Rood en strafschop

Door dat fanatieke aanvalsspel ontstonden er meer ruimtes en daar profiteerde NEC optimaal van. Philippe Sandler stuurde de bal de diepte in en met een fantastische aanname zette Marques zich alleen voor Leeuwenburgh. Duarte probeerde de Portugees nog te stoppen, maar deed dat te lomp en ook nog eens in zijn eigen strafschop gebied: penalty en rode kaart! Bruijn benutte het buitenkansje dankbaar en schoot FC Groningen nu nagenoeg definitief naar de Keuken Kampioen Divisie. De Groningers hebben voor handhaving vier zeges nodig in de laatste vier speelrondes, onder andere tegen Ajax.

Dankzij de treffer van Bruijn, die na dit seizoen vertrekt uit Nijmegen, stijgt NEC naar de achtste plek, de plaats die rechtgetrokken tot play-offs. Over twee weken wacht een ware finale in Nijmegen, als nummer 10 SC Heerenveen naar de Goffert komt. Beide teams staan nu op 38 punten. De aftrap van dat duel is op zaterdag 6 mei om 20:00.

In het kort

Scoreverloop:
83′ rode kaart Duarte
84′ 0-1 Bruijn (pen.)

Geel: Suslov

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh, Duarte, Suslov, Pepi, Irandust (78′ Van Bergen), Balker, Maatta, Willems (14′ Musampa), Sorensen, Chalus (78′ Manu), Valente

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Bruijn (90′ Kramer), Proper; Tavsan (75′ Musaba), Dimata (75′ Marques), Mattsson

Toeschouwers: 0

Scheidsrechter: Richard Martens

Foto’s: Orange Pictures