Ruud Brood heeft in de eerste tien wedstrijden van het seizoen al veel voor elkaar gekregen. De eerste periodetitel is binnen en zowel Alireza Jahanbakhsh als Sjoerd Ars heeft een bronzen stier voor respectievelijk beste speler en topscorer van de eerste periode. In gesprek met ForzaNEC kijkt hij terug op zijn eerste periode bij NEC.
“Er is heel wat gebeurd in de eerste drie maanden. De prijzen zijn een bevestiging dat we het goed doen. Dit is waar we willen staan”, vertelt Brood, die niet van plan is om nu naar achteren te gaan leunen. “De tweede periode wil ik ook winnen. Ik wil ze allemaal winnen.”
Nieuwe spelers
Sinds zijn aanstelling in juni van dit jaar is er veel gebeurd in Nijmegen. “We moesten elkaar leren kennen en aan elkaar wennen. Maar we hebben nu een goed team, met een duidelijke basiself, maar ook met goede wisselspelers als Christian Santos”, zegt Brood over de aanvaller, die sinds kort zijn haardos kwijt is.

“Hij heeft zijn debuut gemaakt voor de nationale ploeg van Venezuela. Dan worden je haren eraf geschoren, dat hebben zijn teamgenoten gedaan”, verklapt Brood, die Santos zijn goede invalbeurt gunt. “Hij heeft het moeilijk gehad door het knappe debuut voor Anthony Limbombe, dus dan is het mooi als hij zo’n knappe goal scoort.”
Limbombe was de laatste aankoop van de afgelopen transferperiode, waarin duidelijke eisen werden gesteld aan de aanwinsten. “Er moesten spelers gehaald worden die Nederlands konden verstaan. Buitenlanders als Limbombe en Santos, die in België speelden, konden wat makkelijker de overgang maken. Voor spelers in de as van het veld keken we al gelijk naar Nederlanders, kijk naar Sjoerd Ars, Gregor Breinburg en Tom Daemen. De spelers moeten vooral wíllen spelen.”
Defensieve verbetering
In de verdediging, die na het Eredivisieseizoen de meeste aanpak nodig leek te hebben, is niet zo gek veel veranderd. Toch is het resultaat gunstig. “We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Ik heb NEC vorig jaar een paar keer zien spelen. Ik kan me voorstellen dat de balans in de verdediging toen weg was. Maar nu is het beter.”
In het doel staat, na het vertrek van Kalle Johnsson en Dennis Gentenaar, de onervaren Joshua Smits, die het zeker goed doet. “We hebben in het begin gezegd dat we er een nog een goede keeper met ervaring bij wilden, maar er waren veel keepers op proef die het net niet hadden. Toen hebben we het vertrouwen in Joshua uitgesproken en hij doet dat uitstekend. Hij heeft potentie en is ontzettend leergierig. Dat is ook belangrijk voor een keeper.”

Uitdaging
De vergelijking met vorig jaar is voor de nieuw aangetrokken Brood lastig te trekken. “Voor mij is het moeilijk om er over te praten. Ik vraag het wel eens aan Ron de Groot of Wilfried Brookhuis.” Ondanks het roerige vorige seizoen was het contract van Brood snel ondertekend. “Binnen drie dagen waren we eruit, de club had een duidelijk beleidsplan voor ogen. Ik ben een type dat die uitdaging wel aan wil gaan.”
Na de zomerstop ging het team met een frisse wind weer aan de slag. “Ik zag een zekere frisheid van nieuwe spelers, die net als ik blij waren om hier te zijn. Kevin Conboy had het even moeilijk na de transferperiode, maar je zag het niet in zijn spel. Ik heb ook geen band met dat verleden, dus met mij kunnen spelers het er makkelijk over hebben en dat weten zij ook.”
Conboy is samen met Alireza de speler die het meest begeerd wordt door andere clubs, die zich in de winterstop ongetwijfeld zullen melden. Toch wil Brood daar niet aan toegeven. “Ik wil altijd de kwaliteit behouden. We willen gewoon zo snel mogelijk promoveren, met de beste spelers. Als het aan mij ligt, gaat er niemand weg in de transferperiode. Maar ja, we zijn goed gestart, dus er komen vast spelers ergens op een lijstje. We moeten er rekening mee houden dat er iets veranderd kan worden.”
Brood is tevreden over Jahanbakhsh. “Er is zo veel aan hem getrokken en hij heeft zelfs een WK gespeeld. Maar hij blijft nog steeds erg stabiel. Hij speelt op intuïtie, maar hij mag soms wat scherper zijn. We zijn natuurlijk heel tevreden met hem. Ik vind hem een heel fijne jongen, dus ik probeer hem over te halen om zo lang mogelijk hier te blijven.”
De sfeer in de selectie is inmiddels weer erg goed. “Er loopt er niet één rond die loopt te mopperen. Ze hebben allemaal een goede drive. Het is bijvoorbeeld erg knap van Kristjan Emilsson, die begrijpt dat hij op zijn kans moet wachten, aangezien zijn concurrenten blijven winnen. Hij is nog niet helemaal fit door zijn hamstringblessure. Dat is zonde, want hij zat op een goed niveau.”
Tegenvallers
Ook Paco van Moorsel sukkelt al tijden met een blessure, maar bij hem ziet er ernstiger uit. “Van Moorsel heeft zeven weken geleden een botsing gehad, waarbij zijn enkelband scheurde. Normaal duurt die revalidatie vier weken, maar telkens als hij weer ging trainen, viel hij terug. Dat valt zwaar tegen. Die jongen hebben we niet voor niks gehaald, we kunnen hem goed gebruiken. Tot nu toe hebben we er jammer genoeg nog te weinig plezier van gehad.”
Zijn vervanger, Navarone Foor, beleeft tot nu toe een seizoen dat op zijn minst wisselvallig te noemen is. Toch wil Brood geen mensen gaan aanwijzen. “We moeten niet zo veel over individuen praten. Maar er is wel een aantal spelers dat hun niveau moet halen en echt sprongen moet gaan maken. Zeker in het afmaken moeten we beter worden. Wanneer we 2-0 voorstaan, moet je kunnen doordrukken. Dat is een volgende stap om te maken.”
Strijd om de titel
De concurrenten zijn inmiddels een beetje afgeschud, door nederlagen van FC Volendam en FC Eindhoven. Daardoor is Roda JC de naaste belager. “Maar ook Volendam, door hun vele goals. Zeventig procent van wat er nu bij Roda zit, heb ik samengesteld. NEC en Roda zijn sowieso erg vergelijkbaar. Faciliteiten, fans, manier van spelen, degradatie, ontevreden investeerders, massaontslagen. Wij zijn natuurlijk ook onze eigen concurrent. Er kan vast wel een mindere periode komen, maar aan het einde van het seizoen moeten we erbij zitten. We moeten daarom alert blijven.”
De fans zijn snel opgeknapt van de degradatie en zingen de ploeg elke thuiswedstrijd in groten getale toe. “Het zijn fantastische supporters hier. Ik hoop ze elke week te horen zingen dat we bovenaan staan. Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin. NEC vind ik echt een mooie club, net als de nieuwe spelers. Het stadion staat op een mooie plek, het veld ligt goed. Ik geniet vooral van Martin, de oudere man die altijd in ons veld prikt. Dat is prachtig.”
Verbintenis
Na elf wedstrijden met tien overwinningen komt de schijnwerper natuurlijk ook op de trainer te staan. Met name door NAC Breda, waar Brood van 1990 tot 2004 als speler en staflid actief was. Zij zien in de net 52 jaar geworden Brood de ideale vervanger van de pas ontslagen Nebosja Gudelj, maar dat ziet NEC niet zitten. “Daar heb ik helemaal niet over gesproken. Ik heb daar veertien jaar gezeten, heb er elke functie bekleed behalve hoofdtrainer. Altijd als het daar fout gaat, wordt mijn naam geroepen. Ik zit vol energie hier, als ik om me heen kijk geniet ik echt.”  
Brood heeft in Nijmegen een contract voor één jaar, maar dat betekent niet dat hij na dit seizoen per se weg is. “Promoveren betekent automatische contractverlenging. We hebben alleen in positiviteit gesproken, dus wanneer we niet promoveren, praten we samen verder. De club moet niet aan mij gebonden zijn”, aldus Brood.
Zondag speelde NEC tegen FC Oss, een club die vooral bij de jeugd wel bekend is. Toch leek er helemaal geen sprake van competitievervalsing in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen de Brabanders. "We hebben een samenwerking in de beloften. We spelen ook veel samen met ze, maar ze laten ons niet winnen, hoor. Ik ken Willy Boessen, die doet dat niet zomaar", lacht Brood. "Anders zetten we de samenwerking gelijk stop."