Gregor Breinburg is zowel als speler van De Graafschap als NEC tegen Vitesse uitgekomen en weet inmiddels hoe zo’n derby in zijn werk gaat. "Verliezen van Vitesse had niet gekund." Dat is dan ook niet gebeurd en daar is de aanvoerder van NEC erg blij mee.

Breinburg baalt van de manier waarop de openingstreffer werd weggegeven. "Het was een moeilijke wedstrijd. Dan moet je Vitesse niet in de eerste helft al gelijk zo’n cadeautje geven. We lopen daar te slapen en Ricky van Wolfswinkel loert op zulke ballen, dat weet je. Dan moet je alert zijn en dat waren we niet. Dan kom je 0-1 achter."

Het was waarschijnlijk dan ook niet gezellig in de kleedkamer van NEC bij rust. "In de eerste helft speel je niet superslecht, maar ook niet supergoed. Er was helemaal niks aan de hand, behalve bij de goal. Dan zit je natuurlijk wel met een domper in de kleedkamer, maar we bleven gewoon vechten en we zouden wel zien hoe het eindigt. In de tweede helft speel je dan niet zo goed, maar we bleven gaan en uiteindelijk maak je dan de 1-1. Op vechtlust verdienden wij dat ook, maar misschien op voetballend gebied nog niet."

Navarone Foor scoorde de openingstreffer namens Vitesse. Breinburg speelde twee seizoenen lang met de aanvallende middenvelder samen. Maar ze waren niet altijd teamgenoten. "Tegen ‘Naf’ heb ik wel vaak gespeeld in de jeugd ook, toen speelde hij nog bij NEC en ik andersom. Hij is een goede speler en dan moet hij uitgerekend weer het doelpunt maken. Maar voor de rest vergeet je dat. Buiten het veld blijf je vrienden, binnen het veld ben je dat niet. Zo was het vandaag ook en dat wisten we allebei." 

Breinburg vond het bier gooien naar de Vitesse-supporters en naar Foor niet kunnen. "Het uitfluiten kan nog, maar het moet wel sportief blijven. Soms word je goed opgevangen als je terugkeert bij je oude ploeg, soms niet. Foor heeft goed gereageerd, laten we het daar op houden. Hij bleef professioneel en deed wat hij moest doen."

In de tweede helft bracht trainer Peter Hyballa onder meer aanvallers Taiwo Awoniyi en Quincy Owusu-Abeyie erin voor middenvelders Janio Bikel en Julian von Haacke. Toen bleef Breinburg alleen achter. "Op gegeven moment keek ik op me heen en toen zag ik dat ik nog maar de enige middenvelder was. Dat was even omschakelen, ik moest maar gewoon blind overal naar toe lopen en de gaten dichtlopen. Met die wissels kon je wel zien dat we echt voor die 1-1 gingen en die wissels gaven resultaat."

Resultaat en of. Dumic en/of Awoniyi werkte uiteindelijk het doelpunt binnen. "Gelukkig eindigt het dan positief met de 1-1. Dumic is een slimme jongen, dus hij begon het hardst te juichen, zodat hij hem op zijn naam krijgt", lacht Breinburg. "Het maakt mij niet uit wie er scoort, in ieder geval hébben we gescoord.

Daarna was het nog zes minuten billen knijpen in het Goffertstadion. "Er waren nog wel wat hachelijke momentjes op het einde (bij de afgekeurde goal van Lewis Baker in blessuretijd). We zijn er blij mee in ieder geval. Verliezen vandaag was onmogelijk, dat kon niet, verliezen tegen Vitesse. En dat is gelukkig niet gebeurd. Dat is op dit moment het belangrijkste. En nu moeten we weer eens drie punten gaan pakken, dat is weer een tijdje geleden", aldus Breinburg.