Het huwelijk tussen NEC en Ted van Leeuwen (69) komt na anderhalf jaar weer ten einde. Volgens de officiële lezing heeft Van Leeuwen aan de club te kennen gegeven onvoldoende uitdaging te zien. Van Leeuwen hintte al langer op een breuk en wilde in april al stoppen. Op verzoek van de Raad van Commissarissen bleef hij echter aan om de transferperiode te leiden. Tot eind oktober handelt Van Leeuwen lopende zaken af.

Van Leeuwen werd eind februari 2021 aangesteld als opvolger van Remco Oversier, die in 2018 binnen een jaar het veld moest ruimen. Van Leeuwen promoveerde direct – sneller dan verwacht – met NEC en tilde de club naar een hoger niveau. Met de hulp van geldschieter Marcel Boekhoorn is de club in zijn periode getransformeerd van een simpele eerste divisionist naar een ambitieuze Eredivisieclub.

Na het vertrek van Oversier nam algemeen directeur Wilco van Schaik de honneurs als technische man voor lange tijd waar, maar telkens werd er benadrukt dat de komst van een nieuwe technisch directeur prioriteit had. Dat wordt nu opnieuw benadrukt. Dat NEC al lange tijd wist dat Van Leeuwen er op korte termijn een einde aan wilde breien, betekent vermoedelijk dat er al wat lijntjes zijn uitgezet. Over de mogelijke opvolgers zal de komende dagen dan ook veel over worden gespeculeerd.

Lees ook: Van Leeuwen wil meer uitdaging: “Doelen sneller dan verwacht bereikt”

Van Leeuwen was niet onomstreden bij de club. Hij was mede door zijn medische gezondheid weinig op de club te vinden. De Apeldoorner was onbereikbaar voor de regionale media en verscheen bij hoge uitzondering enkel bij landelijke media als ESPN en NOS voor de camera. Ondanks de omgang met bijvoorbeeld Barreto en Vet, waren veel spelers lovend over Van Leeuwen. Oussama Tannane omschreef meermaals hoe de bewondering van Van Leeuwen hem overtuigde naar Nijmegen te komen.

De transfermarkt zal komende winter zoals altijd op 1 januari opengaan, maar door een vervroegd WK zal de markt eerder dan anders al beginnen te rommelen.

Foto: Orange Pictures