Ernie Brandts en Peter Hyballa blijken in het seizoen 2016/17 bij NEC bepaald niet goed met elkaar te kunnen samenwerken. Brandts was ‘de ervaren assistent’ van jonge trainer Hyballa in het jaar dat de Nijmeegse club uiteindelijk zou degraderen. Brandts zegt nu dat het niet bepaald boterde tussen hem en Hyballa.

"Toen de wegen van NEC en mij gingen scheiden, sprong ik nog net geen gat in de lucht", zegt Brandts in zijn boek dat ironisch genoeg ‘Nooit Natrappen’ heet. "Peter Hyballa heb ik nooit meer gezien, alleen anderhalf jaar later een keer bij NOS Studio Voetbal waar hij, druk gebarend en met veel omhaal van woorden, zijn voetbalfilosofie ventileerde. Voor mij overbekende teksten, vol open deuren. Hij kon overtuigend lullen, dat moet ik hem nageven. En schreeuwen. Maar dat vond ik minder. Ik denk dat hij, al sprak hij het niet uit, jaloers op me was. Dat ik met PSV een heleboel successen had geboekt en de WK-finale had gehaald."

"Zelf heeft hij nooit bij een profclub gespeeld. ‘Nederlandse trainers zijn niks’, zei hij eens. ‘Ze krijgen het diploma in de schoot geworpen.’ Ik vroeg: ‘Hoe kom je daar nou bij? Ik ben drie jaar naar de KNVB in Zeist gereisd. En heb huiswerk meegekregen.’ ‘Stelt weinig voor’, zei Hyballa. ‘Ik heb in Duitsland op een Sporthochschule gezeten. Daar leer je het vak pas echt. En ik heb boeken over het trainersvak geschreven.’ Wat een onbegrip en respect richting mijn kant… Ik blijf erbij: een rare vogel, die Peter."

Hyballa werd eind april ontslagen door NEC vanwege tegenvallende resultaten. Vlak daarna vertrok ook assistent Brandt. Onder interim-trainer Ron de Groot werd degradatie niet afgewend.

Foto: Rob Koppers