Een van de stille krachten in dit mooie NEC-jaar is Mattijs Branderhorst. Begin dit jaar veroverde hij een basisplaats ten koste van Norbert Alblas en promoveerde met de Nijmegenaren naar de Eredivisie. Ook dit seizoen maakt de keeper een stabiele indruk. ForzaNEC sprak met hem na de laatste training van 2021.

“Een bijzonder jaar ja. 3 januari was de eerste wedstrijd van dit jaar en toen zat ik nog op de bank. Als je mij toen had verteld hoe de rest van het jaar zou gaan lopen dan had ik je niet geloofd denk ik”, zegt een lachende Branderhorst. “Ik moet zeggen: het is dit jaar geweldig gegaan, echt een top jaar. Ik heb veel geïnvesteerd in mezelf en ook veel stappen gemaakt. Zowel fysiek, mentaal als technisch. Als je hard ervoor werkt dan krijg je vanzelf je kansen. In de voetbalwereld gaat het erom wat je met deze kansen doet en dit jaar heb ik ze zeker gegrepen.”

Oude club

De wedstrijd tegen Willem II is een bijzondere voor de 27-jarige doelverdediger. Branderhorst is een product van de jeugdopleiding van de Tilburgers en in het seizoen keepte hij in totaal 24 wedstrijden voor de Tricolores. “Het is speciaal voor mij om in het Koning Willem II stadion te spelen. Dat wordt voor mij de eerste keer sinds ik nog bij Willem II zat. In mijn laatste wedstrijd toen moest ik geblesseerd het veld verlaten. Dat is geen hele lekkere herinnering, maar ondanks dat kijk ik met goede gevoelens terug op die tijd. Het is jammer dat er geen supporters zijn want ik had een goede klik met hen. Ik heb me daar altijd heel erg thuis gevoeld. Ik heb daar nooit afscheid kunnen nemen dus dat had ik nog wel graag gedaan. Verder is het een normale wedstrijd waarin drie punten te verdelen zijn en die wil ik graag pakken.”

“Als ik tegen ze speel spreek ik er wel een paar die ik ken, maar ik heb nu nog geen berichtjes ontvangen of iets dergelijks. Met de thuiswedstrijd had ik dat wel. Toen heb ik gesproken met bijvoorbeeld de fysio, de clubarts en mensen van de staf. Niet per se de spelers, die veranderen vaak ook zo snel. Er zijn denk ik maar drie of vier spelers die ik ken van mijn tijd daar. Met Timon (Wellenreuther) heb ik anderhalf jaar lang samengewerkt en het is dus leuk om een keertje tegen hem te spelen.”

De thuisploeg is de laatste tijd niet goed in vorm, maar Branderhorst wil niet te veel naar de tegenstander kijken. Van eigen kracht uit gaan is het devies van de keeper. “Als wij met dezelfde mentaliteit op het veld staan als tegen Go Ahead Eagles dat de kans groot is op een overwinning. Als je kijkt hoe we tegen RKC de wedstrijd ingingen, dan is dat een verschil van dag en nacht en dat zie je dan ook terug in het resultaat. Daar moeten we wel voor waken, dat we niet met ons hoofd al bij de vakantie zijn, maar dat we ons nog een keer opladen en voor de winst gaan. Er is namelijk een goede slag te slaan. Kerstdiner en vakantie? Nee daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in. Ik hou veel te veel van voetbal en ik wil lekker doorgaan”, sluit Branderhorst strijdlustig af.

Foto: Rob Koppers en Orange Pictures