Mattijs Branderhorst speelde zaterdag weer negentig minuten voor NEC in de oefenwedstrijd tegen Almere City FC (2-2). De doelman wisselt stuivertje met Job Schuurman, die tegen DIO’30 de hele wedstrijd onder de lat stond. Branderhorst lijkt de onbetwiste eerste keus in het doel en zag NEC gelijkspelen bij de eerste echte test voor het nieuwe seizoen.

"Het was voor ons de ideale wedstrijd om te kijken waar we staan", zei Branderhorst tegen ForzaNEC. "In de eerste helft ging er achterin veel fout. De ruimtes waren iets te groot, waardoor zij er een paar keer doorheen konden komen. Aan de bal creëerden we weinig. In de tweede helft was dat stukken beter. Penalty benut en een goede goal uit een corner. Dan geven we het helaas nog net weg met de 2-2, maar al met al was het een goede wedstrijd. Almere wil groeien en naar boven kijken. Ze hebben ook spelers gehaald die rijmen met die ambitie. De eerste helft was voor Almere en de tweede voor ons, denk ik."

Branderhorst hield NEC in de eerste helft een paar keer op de been. "Dat is lekker. Zoals ik zei kwam Almere er een paar keer doorheen in de eerste helft, waardoor ik het kon oplossen. Als dat lukt, is het fijn en het gaf me een goed gevoel. Ik zit ook lekker in mijn vel. In principe ben ik eerste keus, al wordt altijd gezegd dat je nooit zeker bent van je plekkie. Ik blijf hard trainen om mezelf te verbeteren, maar ik ga er wel van uit dat ik ga spelen."

De doelman heeft tot nu toe een redelijk goed gevoel over zijn eigen voorbereiding. "Tegen Wuppertal heb ik een aantal goede momenten gehad, maar ook een minder moment. Ik moet weer even wennen aan de negentig minuten focus. Daarvoor zijn dit soort wedstrijden ideaal. Tegen Almere is me dat wel gelukt, het gaat met stapjes. Zo probeer ik dat van de rest van het seizoen ook te doen."

Tegen Almere speelde NEC net als tegen Wuppertal in een 5-2-3-formatie. Het vroeg van branderhorst wat meer coachingswerk. "Het is ietsje anders. Ik heb bij Willem II twee jaar geleden in de Eredivisie met vijf verdedigers gespeeld, dus ik weet wel een beetje hoe het gaat. Het komt nog meer aan op coaching. Je zou denken dat het makkelijker gaat omdat je een mannetje extra hebt, maar het probleem is dat je soms naar elkaar kijkt van: ‘Wie pakt ‘m?’ Daarin moet ik mijn steentje bijdragen om te zorgen dat de communicatie achterin goed is. Dan is het makkelijker om te verdedigen."

Het experiment verliep tegen Almere al een stuk beter. "Tegen Wuppertal waren we echt nog aan het zoeken. Na een uur kwamen er wat jongens in die nog nooit in dat systeem hadden getraind, laat staan gespeeld. Dan is het lastig. Tegen Almere zag je wel wat dingen die verbeterd zijn. Zolang er groei in blijft zitten, zie ik dit wel zitten. We moeten kijken naar de spelers die we hebben en in welke formatie die het beste kunnen spelen. Ik denk wel dat het fijn is als we in verschillende formaties kunnen spelen."

Foto: Rob Koppers

In de nieuwe Jarda Podcast bespreken we uitgebreid het experiment met de 5-2-3-formatie.