Mattijs Branderhorst heeft zichzelf woensdagavond gepresenteerd aan voetballand Nederland. De doelman, die dit seizoen in de schaduw van international Jasper Cillessen alleen de bekerwedstrijden mocht keepen, onderscheidde zich tegen Feyenoord op fenomenale wijze. “Ik zat er zo lekker in dat ik ook dacht dat ik een penalty kon gaan pakken, maar het mocht niet zo zijn.”

De 29-jarige doelman, die beschikt over een aflopend contract, verrichte maar liefst 23 reddingen. Nog nooit sinds de start van statistiekenbureau Opta’s metingen (2011) hield een doelman zoveel ballen tegen in het Nederlandse betaald voetbal. Het bezorgt Branderhorst een kleine lach als hij direct na de beslissende strafschop van Igor Paixao voor de camera verschijnt. “Dit is wel na 120 minuten, maar inderdaad. Het zijn er een hoop.”

De keeper kon bewonderenswaardig snel relativeren. “Het was een absolute topwedstrijd. Een heerlijke wedstrijd. Ik had na de 0-1 van Calvin (Verdonk, red.) het gevoel dat we niet konden verliezen vanavond. Maar goed, zij schieten de penalty’s erg goed binnen.” 

Ondanks de nederlaag staat Branderhorst er als een trots man. “Maar uiteindelijk liggen we er wel uit. We hebben gedaan wat we konden. Als je met 10 tegen 11 speelt en dan ook nog eens tegen de nummer 1 van de competitie, weet je dat het heel lastig wordt. We kunnen trots zijn op wat we hebben neergezet.”

Foto: Orange Pictures