Mattijs Branderhorst hield maandag lang de nul met NEC op bezoek bij Jong PSV, tot Frank Sturing de bal in de slotfase ongelukkig in eigen doel werkte. Heel boos over dat eigen doelpunt was de doelman niet, aangezien de Nijmegenaren door de 1-2 zege goede zaken deden.

“De opluchting is enorm”, zei Branderhorst tegen ForzaNEC.nl. “We stonden met 2-0 voor en gaven weinig weg, maar Jong PSV was wel aan het drukken. Af en toe keek ik even op de klok om te zien hoe lang het nog duurde. De tijd leek langzaam te gaan, al helemaal na het eigen doelpunt. Toch even billenknijpen, maar we hebben het over de streep getrokken.”

Branderhorst hield NEC enkele keren op de been, onder andere uit een vrije trap van Mauro Junior en een kopbal van Joel Piroe. “Ik heb niet heel veel te doen gehad. Een paar ballen, drie of vier. Die moet je dan ook pakken en dat is goed gelukt. Ik was zelf ook tevreden over het uitkomen bij hoge ballen. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan deze wedstrijd.”

Trainer Ron de Groot gaf vooraf aan dat hij vanuit een strakke organisatie en een compacte defensie wilde spelen. “Dat ligt mij ook wel. Ik ben hierheen gekomen met het idee om dat zelf ook een beetje zo neer te zetten. Maar dat lukte me in mijn eentje toch wat minder goed. Dan is het fijn dat nu duidelijk wordt gezegd hoe we moeten staan. We hebben de kwaliteiten om een of twee keer toe te slaan en een wedstrijd te beslissen.”

Toch werd het na de 1-2 nog even spannend. De gedachte ‘het zal toch niet?’ zal bij menig Nijmegenaren in het hoofd hebben gespookt. “Dat weet je als je in zo’n negatieve spiraal zit. Gelukkig gebeurde het niet. Dit geeft vertrouwen. We hebben het erover gehad. We spelen nog zes finales, de eerste hebben we gewonnen. Dan maak je nog kans op play-offs. Na Jong AZ hadden we even het idee dat het heel ver weg was, maar je ziet in deze competitie dat iedereen punten van elkaar punten afsnoept. Daardoor hebben wij nu goede zaken gedaan.”

Toeterjan
Dan was er ook nog Toeterjan, de fanatieke PSV-supporter die regelmatig aanwezig is bij wedstrijden met een toeter. De fan posteerde zich het grootste deel van het duel met NEC achter het doel van Branderhorst. “Hij liep soms een beetje te bazelen, maar dat ben ik wel gewend. Hij zorgde nog voor een beetje sfeer in het stadion. Vorige week speelden we bij Jong AZ. Daar is een tribune met wat mensen, voor de rest niks. Nu was het in een stadion, maar het verschil met een thuiswedstrijd is wel groot. Dan moet je gewoon een ‘vieze’ overwinning halen en dat hebben we gedaan.”

Foto: Rob Koppers